Câteva localităţi din UTA Gagauz-Yeri şi raionul Taraclia au devenit partenere într-un proiect de popularizare a tezaurului găgăuz şi bulgar. Programul urmează să fie implementat în perioada iunie-octombrie 2017 şi are scopul de a conserva şi promova cultura, tradiţiile şi istoria acestor etnii, comunică MOLDPRES.
Proiectul va fi realizat cu participarea administraţiilor satelor Avdarma, Chiriet-Lunga şi a oraşului Tvardiţa. Din partea societăţii civile parteneriatul este susţinut de Asociaţia „Pro Europa” care anterior a derulat mai multe proiecte sociale în regiune.
Potrivit organizatorilor, prin realizarea proiectului se doreşte aplicarea metodelor noi în asigurarea dezvoltării social-economice a localităţilor din zona de sud a R. Moldova. Astfel, au fost propuse mai multe iniţiative printre care modernizarea şi oferirea de servicii calitative în domeniul turismului, schimbul de experienţă între organizaţii neguvernamentale şi autorităţile locale etc.
„Pentru început vom asigura cu ghiduri auditive muzeul din Avdarma, care vor fi o soluţie optimală în special pentru turiştii străini. De asemenea, va fi reparat şi amenajat Muzeul de Istorie şi Etnografie din Tvardiţa, iar la Chiriet-Lunga urmează să fie reabilitat atelierul pentru confecţionarea şi ornarea costumelor naţionale găgăuze şi bulgăreşti”, a specificat coordonatorul proiectului, Igor Guseinov, citat de avdarma.md.
În cadrul proiectului vor fi desfăşurate mai multe acţiuni de mediatizare şi informare privind valorile culturale ale etniilor care locuiesc în sudul ţării, inclusiv un festival turistic în aer liber cu genericul „Creaţia diversităţii”.
Costul proiectului constituie peste 520 de mii de lei, dintre care 70% sînt mijloace din grant. Suportul financiar a fost obţinut în cadrul programului Solidarity Fund în R. Moldova şi „Fondului de granturi mici 2017″, finanţat de Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei.
Muzeul din Avdarma a fost inaugurat în anul 2011, datorită unui grup de mecenaţi din sat. Din anul curent, instituţia a obţinut statutul „de Stat”, fiind inclusă în Registrul naţional al muzeelor din R. Moldova, fiind apreciată de Ministerul Culturii drept „un muzeu sătesc cum întîlneşti mai rar în ţară”.