Lucrările de construcție și reconstrucție a Curții Domnești de la Lăpușna, raionul Hîncești, au fost stopate, din lipsă de bani.
„În august 2014 s-a pus prima piatră de temelie a complexului turistic medieval „Curtea Domnească”, grație unor fonduri europene. Valoarea proiectului de reabilitare a Curţii medievale Lăpuşna a fost de 700 de mii de euro. 89 la sută din această sumă – alocată de Uniunea Europeană prin programul de cooperare transfrontalieră România-Ucraina-Moldova, iar 11% – contribuţie locală. Astfel, complexul a fost ridicat din temelie până la acoperiș, însă lucrările de reconstrucție au fost stopate din lipsă de bani, iar autoritățile locale au lansat un apel și speră că se vor găsi donatori și proiecte ce vor contribui financiar la implementarea proiectului și cât mai curând Curtea va putea fi deschisă publicului larg din țară și de peste hotare – fapt care ar putea transforma Lăpușna într-un punct de atracție turistică, dar și reda faima de altădată a ținutului”, menționează într-o postare pe blogul său, bloggerița Cristina Gurez.
Potrivit sursei citate, beciul este unica parte a Curții care s-a păstrat intactă până în prezent. „Până la demararea lucrărilor de reconstrucție a complexului, beciul a fost plin cu pământ. Istoric vorbind, beciul era de fapt o cale subterană spre sat și invers, iar în caz de război sau invazie, catacombele serveau locuitorilor ca loc de refugiu. Anume în beci am avut parte de o degustație de vin de Lăpușna și anume asta se planifică pentru viitor – să fie organizate degustații de vin pentru turiști în beciul în care s-ar fi păstrat vinurile lui Lăpușneanu”, scrie autorul articolului.
Totodată, bloggerița notează că „În arhitectura complexului turistic „Curtea domnească” de la Lăpuşna, aspectul exterior medieval a fost influenţat de „Casa Domnească de la Slatina” (jud. Suceava, România), ctitorită de Alexandru Lăpuşneanu. Aceasta s-a păstrat integral, cu arhitectura în spiritul timpului său și de acolo provine decorul plastic sobru al clădirii, rezumat la paramentul neted al pereţilor tencuiţi și cu ferestre simple”.
„Cum va arăta? „Curtea Domnească” a fost proiectată pentru Lăpușna de arhitectul Nicolae Petrov, ținându-se cont de descoperirile arheologice și descrierile contemporanilor.
Conform proiectului demarat, Complexul turistic Curtea Domnească Lăpușna va însuma funcțiuni muzeistice, culturale, minihotel cu restaurant. Beciul va fi utilizat pentru degustare a vinului și în calitate de sală mică a restaurantului, sală de expoziții, dar și cu alte destinații. Primul etaj va consta într-un restaurant/sală de ceremonii, iar la etajul superior (mansardă) va fi un hotel mic, de 10 locuri, astfel încât turiștii vor putea să se cazeze chiar în Curtea „medievală” și să se trezească cu o vedere panoramică asupra Lăpușnei. Curtea va fi înconjurară cu o incintă de piatră, intrarea pe teritoriul fiind evidențiată printr-o poartă cu două canaturi, așa cum ar fi arătat în perioada medievală”, mai menționează autoarea.
De menționat că, Lăpușna este una dintre cele mai vechi așezări din Moldova, fiind menţionată pentru prima dată într-un document emis de Alexandru cel Bun, în anul 1429. Curtea Domnească de la Lăpușna ar fi aparținut domnitorului Alexandru Lăpușneanu și ar fi fost reședința sa ani de zile.
Elena Ivanov
foto: www.gurez.md