Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) a demarat un studiu asupra beneficiilor de protecție socială, constând în indemnizații, ajutoare și alte forme prevăzute de lege, în special cele care privesc interesul copiilor. Obiectivul principal al acestei evaluări este de a înțelege mai bine măsura în care sistemul de protecție socială al Republicii Moldova satisface nevoile copiilor și familiilor acestora. Punctul central al acestei analize este axat pe beneficiile în numerar (prestațiile sociale) care ajung la copii: indemnizațiile unice la naștere, indemnizațiile pentru creșterea și îngrijirea copiilor, asistența socială, ajutoarele materiale pentru familiile cu copii, indemnizațiile pentru persoanele cu handicap și beneficiile pentru copiii aflați în îngrijire alternativă.
Potrivit unui comunicat de presă, în acest sens, UNICEF Moldova a angajat un consultant internațional, Roxana Girip din orașul Constanța, România, pentru a efectua evaluarea dată, care include atât metode cantitative cât și calitative.
După cum s-a convenit și aranjat prin intermediul Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei al Republicii Moldova, Girip călătorește, în luna iulie, în raioanele Criuleni, Căușeni și Drochia pentru a-și desfășura cercetările cu autoritățile publice și cu membrii comunității. În acest scop, UNICEF a solicitat sprijinul Organizației Neguvernamentale Copil Comunitate Familie (CCF Moldova) pentru a organiza discuții în grup cu copiii și familiile acestora, precum și cu actorii sociali cu atribuții în protecția copilului.
În scopul realizării cu succes a acestei lucrări, Girip în colaborare cu Natalia Făureanu, asistent social CCF Moldova au realizat, astăzi, în raionul Drochia un focus group cu părinții și copiii (ora 10.00), un interviu individual cu Vitalie Josanu, vicepreședintele raionului Drochia (ora 13.00) și un focus group cu reprezentanții Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei, Direcției Învățământ, Tineret și Sport, Casei Teritoriale de Asigurări Sociale, Centrului de consiliere pentru copii și familii în situație de risc ”Căldura casei” din orașul Drochia, Centrului multifuncțional ”Încredere” din satul Pelinia, primarii din satul Sofia și comuna Șuri (ora 14.30).
La ultimul, a participat și Vitalie Josanu, care s-a dat cu părerea vis-a-vis de protecția copiilor și familiilor acestora, prin prisma acordării prestațiilor și serviciilor sociale.
În final, Josanu a mulțumit oaspeții pentru experiența împărtășită pe segmentul vizat și timpul petrecut cu tâlc alături de specialiștii din Drochia.
Elena Ivanov