Astăzi, 26 aprilie 2016, Consiliul Național al Monumentelor Istorice de pe lângă Ministerul Culturii se deplasează la Cahul în scopul examinării în teren a problemelor legate de construcția Teatrului Național Muzical-Dramatic „B.P.Hașdeu” în legătură cu descoperirea în perimetrul gropii de fundație a unor galerii subterane, potrivit unui comunicat.
Este de menționat că, în luna aprilie curent, Consiliul Național al Monumentelor Istorice de pe lângă Ministerul Culturii s-a întrunit deja în două ședințe consecutive, în cadrul cărora a fost dezbătută problema descoperirii galeriilor subterane, a posibilităților tehnice de conservare și punere în valoare a acestor bunuri culturale, precum și a continuării proiectului de edificare a noului teatru din orașul Cahul. În context, remarcăm că proiectul de construcție a noului edificiu pentru Teatrul Muzical-Dramatic „B.P.Hașdeu” din Cahul are loc urmare Memorandumului semnat între Republica Moldova și România și a grantului de 800 mii euro alocat de Guvernul României, care prevede finalizarea lucrărilor de construcție în anul 2016.
Având în vedere importanța proiectului dat de construcție a Teatrului și complexitatea problemelor în legătură cu descoperirea unor segmente de galerii subterane, Consiliul Național al Monumentelor Istorice în comun cu Primăria orașului Cahul a decis de a convoca o ședință ad hoc la Cahul, pentru a examina la fața locului situația creată în scopul luării unei decizii motivate din punct de vedere tehnic și profesionist.
Amintim că, începând cu 31 martie curent, în timpul excavării gropii de fundație a noului edificiu al Teatrului Național Muzical-Dramatic „B.P.Hașdeu” au fost identificate vestigiile a două segmente de galerii subterane datate cu secolul al XIX-lea, care au fost supuse cercetărilor de specialitate de către Agenția Națională Arheologică în colaborare cu Primăria și Universitatea din Cahul. De remarcat, că pe parcursul ultimilor 20 de ani, urmele unor galerii subterane au fost semnalate de către locuitorii orașului Cahul și în alte sectoare ale urbei.
Ținând cont de complexitatea problemelor, Consiliul Național al Monumentelor Istorice, compus din specialiști și tehnicieni în domeniul conservării și restaurării patrimoniului cultural construit, urmează să facă analizele tehnice corespunzătoare și să propună o decizie optimală în legătură cu promovarea de mai departe a proiectului Teatrului din or. Cahul, cât și a punerii în valoare a vestigiilor arheologice păstrate în subsolul acestei urbe.
Diana Munteanu