Cu puține utilaje și speranțe mari, cercetătorii din Bălți se încumetă să devină recunosuți peste hotarele țării. Vorbim despre oamenii de știință care muncesc în laboratorul de micro și nanotehnologii de la Universitatea de Stat Alecu Russo din Bălți. Potrivit decanul Facultății de Științe Reale, Economie și ale Mediului, Pavel Topală, care este și fondatorul acestui laborator, totul a început acum mai bine de 20 de ani, iar întreaga istorie poate fi considerată una de succes, scrie btv.md.
Rezultatele obținute în laborator nu rămân doar pe hârtie. Cercetătorii din Bălți au obținut rezultate semnificative în sectorul industrial, în special cu uzinele din Bălți și Chișinău.
Oamenii de știință de la Bălți spun că unii agenții economicii au reușit să reducă din cheltuieli grație noilor tehnologii.
După ani grei de muncă petrecuți în laboratorul de nanotehnologii de la Bălți, cercetătorii din capitala de nord a țării, se pot mândri de contribuția adusă societății.
Una dintre descoperirile cercetătorilor de la Universitatea din Bălți este că sticla obișnuită poate fi utilizată la obținerea unor noi clase de laseri. Pavel Topală spune că acesta este doar unul dintre momentele în care învățații din țara noastră au reușit să-i uimească pe savanții de peste hotare.
Norocul cercetătorilor din Bălți este că au acces la aparatajul performant al colegilor din străinătate. De altfel, rezultatele obținute aici în laborator nu ar fi fost credibile.
Acum, oamenii de știință se pregătesc pentru lansarea unui proiect în domeniul bio și tehnologiilor medicinale.