ÎM „Regia ARA” – sancţionată pentru curăţarea incorectă a teilor.
Recent, orăşenii au observat că teilor de pe o parte a străzii Mihalcea Hâncu din centrul or. Hânceşti le-au fost retezate coroanele de crengi practic până la tulpină.
Internauţii au reacţionat vehement pe reţelele de socializare, plasând poze cu copacii golaşi şi comentarii în care afirmă că nu mai recunosc strada de altădată. Arborii curăţaţi în acest mod de către angajaţii ÎM „Regia ARA” nu i-au lăsat indiferenţi pe orăşeni, care au sesizat administraţia locală, dar şi organele abilitate de protecţia mediului, care s-au autosesizat pe acest caz.
Inspectorul Inspecţiei Ecologice (IE) Hânceşti, Boris Ţurcanu, a declarat pentru CURIER: „La începutul săptămânii curente, IE Hânceşti a întocmit un act de control care confirmă încălcarea prescripţiilor obligatorii specificate în autorizaţia pentru curăţarea arborilor, eliberată ÎM „Regia ARA” de IE Hânceşti. Acestea prevedeau curăţarea arborilor, dar nu mai mult de 1/3 din coroana acestora, însă întreprinderea a tăiat mai bine de 90% din coronament, înălţimea arborilor fiind neuniformă. Agentul economic a fost sancţionat, fiind întocmit un proces-verbal conform art. 122 alin. 2 din Codul Contravenţional al RM – tăiere ilegală – cu aplicarea unei amenzi în mărime de 400 unităţi convenţionale, ceea ce constituie 8000 lei. De asemenea, prin acţiunile sale, întreprinderea a încălcat art. 40 al Legii nr. 1515-XII din 16.06.93 privind protecţia mediului înconjurător şi art. 84, lit. a, b al Legii Codului Silvic nr. 887 din 21.06.96.”
Potrivit declaraţiilor directorului ÎM „Regia ARA”, Gheorghe Covaş, lucrările de curăţare a arborilor de pe str. Mihalcea Hâncu au drept scop îngrijirea şi menţinerea vegetaţiei copacilor, pentru aceasta fiind obţinută o autorizaţie de la Inspecţia Ecologică raională. „Intenţia noastră nu a fost nicidecum de a dăuna arborilor, din contră, scopul a fost de a întineri arborii, a căror înălţime depăşea 20 m, iar coronamentul era prea mare. Crengile uscate prezentau pericol pentru cetăţeni în cazul în care ar fi căzut, iar unele încurcau liniilor de tensiune. De asemenea, plafoanele de la stâlpii de iluminare stradală erau acoperite de crengile mari, astfel încât strada nu era iluminată suficient de bine” – a invocat Gheorghe Covaş, adăugând că teii sunt o specie de arbori care regenerează rapid, astfel, în câţiva ani, coroana acestora se formează din nou, drept exemplu servind copacii curăţaţi acum doi-trei ani de pe str. Mihalcea Hâncu, perimetrul cuprins între primărie şi Marketul „Hîncoop”, şi sălciile de pe str. Chişinăului, care au format foarte repede o coroană nouă.
La moment, lucrările de curăţare a arborilor au fost stopate, însă directorul întreprinderii municipale de amenajare şi salubrizare afirmă că va forma o comisie din specialişti de profil pentru a stabili o înălţime unică de tăiere a arborilor pentru toţi copacii, pentru a evita pe viitor situaţiile de acest gen.
Sursa: curierul.md