În ultimul timp, automatele de cafea au apărut pretutindeni, de la magazine până la instituţiile de stat. Mai nou, aceste aparate servesc cu cafea, ciocolată caldă, suc sau apă carbogazoasă elevii şi profesorii din unele școli din oraşul Ungheni. Pe de o parte, conducerea instituţiilor spune că optează pentru diversitate, pe de alta, recunoaște că nu a luat cea mai inspirată decizie. Totodată şi părinţii elevilor care studiază în liceele unde au fost instalate astfel de aparate s-au arătat nemulţumiţi de această iniţiativă, care ar dăuna sănătăţii tinerei generaţii.
Unghiul.info a făcut o excursie în instituţiile de educaţie din localitate şi a observat aparate pentru cafea în două licee, dar şi în incinta Colegiului Agroindustrial. La LT „Aleksandr Puşkin”, la întrebarea ce a servit drept motiv pentru a permite instalarea unui astfel de aparat, directorul Iurie Ţurcanu nu a găsit un răspuns clar. Dânsul doar a comunicat că pe 31 mai curent expiră contractul cu agentul economic care a instalat aparatul cu pricina: „Au fost unele reacţii de la părinţi şi ne-am gândit să îl retragem. În plus, s-a și defectat”. Directorul spune că certificatele prezentate indică, chipurile, lipsa cofeinei în cafea. Aceasta ar fi afirmat şi Andrei Călin care ar gestiona automatul pentru cafea. În acelaşi timp, părinţii care au semnalat ziarul pe chestiunea respectivă afirmă că şi copiii din clasele primare obişnuiesc să comande cafea, iar aceasta ar avea unele efecte negative asupra sănătăţii lor.
Un alt liceu unde același agent economic a instalat aparat pentru cafea este „Mihai Eminescu”. Directoarea Lionora Filipovici spune că a dorit ca în şcoală să fie diversitate, iar cafeaua este destinată profesorilor. Totuşi, din spusele elevilor din clasele primare, și aceștia dau târcoale pe la aparat, ei servesc de obicei capuccino, dar mai sunt unii care beau şi cafea. Directoarea a concretizat că în cel mai scurt timp automatul în cauză va fi retras, iar elevii pot oricând să consume ceai, un mic dejun cald, gătit în cantina şcolară.
La Colegiul Agroindustrial, precum ne-a spus juristul Vlad Călugăreanu, cafea de la aparatul instalat în instituţie servesc atât profesorii, cât şi elevii. Întrebat dacă persoana care prestează serviciul în cauză a prezentat careva certificate, achită anumite taxe, dânsul crede că activitatea ar fi legală.
Din ceea ce li s-a spus, agentul economic ar fi solicitat autorizaţie de la Centrul Sănătate Publică (CSP). Potrivit lui, administraţia colegiului oferă spaţiu pentru arendă mai multor agenţi economici care prestează diferite genuri de activitate: curăţătorie chimică, cizmărie, etc. Tot el a adăugat că din banii acumulaţi s-ar acoperi unele cheltuieli ale instituţiei.
La cele două licee menționate, după cum ni s-a comunicat, automatele de cafea ar funcţiona în lipsa avizelor de la CSP, adică a certificatului de amplasare şi exploatare. De altfel, responsabilii din cadrul acestei structuri nici nu permit instalarea automatelor de cafea în locurile frecventate de copii. Totodată, se interzice ca în aceste localuri să fie vândută apă gazată.
Raisa Popovici, director adjunct CSP, e de părerea că autonomia financiară a instituţiilor de educaţie a condiţionat tendinţa directorilor de a fi interesaţi să completeze bugetul, dar înainte de a se gândi la bani, ar fi bine să analizeze și starea de sănătate a elevilor. Interlocutoarea afirmă că se va autosesiza pe marginea acestor cazuri şi că va fi întocmit un proces-verbal.