Ieri, în incinta Consiliului Raional Edineț a avut loc workshopul „Propunere de politici publice: Identificarea oportunităților de finanțare a activităților extrașcolare pentru copii și tinerii rămași în urma migrației”. La acest atelier de lucru au participat 50 participanți interesați din diferite domenii și anume profesori, directori de școli, primari, liderii ai ONG-urilor, reprezentanți ai librăriilor, asistenți sociali.
Scopul acestui atelier de lucru a fost prezentarea studiului despre posibilitățile de inițiere a mini-proiectelor care pot să ofere servicii în activități extrașcolare pentru copii migraților sau alți interesați.
Președintele Consiliului Raional Iurii Garas și Dnul. Primar al orașului Edineț Constantin Cojocari, partenerii principali la nivel local ai NEXUS Moldova, au spus un cuvint de bun venit participanților cît și au menționat despre suportul Autorităților Publice Locale ca parteneri în activitățile organizate comune.
Rezultatele cercetării prezentate la atelierul de lucru a fost elaborată de către IASCI în parteneriat cu CIVIS.
Dna. NatiVozian a prezentat cercetarea cît și necesitățile copiilor rămași în urma migrației de către părinții care au migrat pentru lucru peste hotare. În cadrul acestui atelier au fost menționate 3 oportunități dea investi în dezvoltarea activităților extrașcolare. Francisca de Zwager – manager general al NEXUS Moldova, Ruslan Sintov – director executiv CIVIS, Dana Țigulea– specialist dezvoltare parteneriate, au prezentat oportunitățile pentru dezvoltarea mini-proiectelor la nivel local. Pe parcursul atelierului de lucru au avut loc discuții cu întrebări și răspunsuri din partea participanților, iar 78% din participanți au arătat un manifest deosebit în dezvoltarea activităților extrașcolare. Chiar în unele chestionare completate de participanți sau observat deja idei interesante pentru crearea mini-proiectelor în localități. Fiecare din participanți au primit certificate de participare
Misiunea NEXUS Moldova este de a ajuta moldovenii să-și atingă obiectivele legate de migrație – de la faza dinaintea plecării până la reîntoarcere – printr-o rețea de Centre de Servicii integrate și orientate pe piață, care oferă informații specializate, asistență individuală și soluții concrete din partea partenerilor NEXUS.
NEXUS Moldova este finanțat de Uniunea Europeană, implementat de un consorțiu condus de Agenția IASCI (International Agency for Source Country Information), Austria, şi cofinanţat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare.
Dina Roşca