Un nou ciclu de instruiri a fost inițiat de CNA pentru agenții publici cu funcții decizionale din cadrul Administrație Publice Locale. Instruiți sunt responsabilii de documentarea riscurilor de corupție și planificarea activităților de înlăturare a acestora.
Astfel, experții contractați de PNUD Moldova și ofițerii CNA au mers ieri la Ialoveni, unde s-au întâlnit cu aleșii locali și au discutat despre cadrul legal și normativ în materie de integritate și măsuri anticorupție, dar și despre cum, în baza diagnosticului vulnerabilităților la corupție, ar trebui elaborat Planul Strategic de prevenire a riscurilor de corupție.
Potrivit Strategiei Naționale Anticorupție, consiliile locale dezvoltă și aprobă strategiile și planurile de acțiuni anticorupție la nivel local, pornind de la formele de corupție răspândite în comunitate. CNA-lui îi revine atribuția de a contribui metodologic în acest sens, ulterior monitorizând implementarea Planului Strategic și procedurile de raportare.
CNA este instituția abilitată prin lege să acorde suport metodologic entităților publice în vederea implementării unui management eficient al riscurilor de corupție și elaborarea planurilor de integritate.
Activitatea sus-menționată este realizată în cadrul Proiectului „Consolidarea capacităților CNA de exercitare a funcțiilor de prevenire și analiză a corupției”, implementat de către PNUD Moldova cu suportul financiar al MAE al Norvegiei.
Elena Ivanov