Ce schimbări radicale îşi doresc să facă candidaţii la funcţia de primar al oraşului Hânceşti, proiecte care ar îmbunătăţi condiţiile de trai ale locuitorilor?
La funcţia de primar al oraşului Hânceşti pentru alegerile locale, care vor avea loc la data de 14 iunie 2015, s-au înregistrat 9 candidaţi, înaintaţi de diferite partide politice. Cei nouă candidaţi, în urma tragerii la sorţi, vor fi incluşi în buletinele de vot, conform următoarei ordine:1. Solomon Vitalie, PCRM; 2. Goroholischii Victor, „Partidul Nostru”; 3.Botnari Alexandru, PDM; 4. Ioniţă Sergiu, PNL; 5. Moraru Efim, PL; 6. Tăbăcaru Anatolie, Blocul Electoral „Platforma populară Europeană din Moldova” (BEPPE) – Iurie Leancă; 7.Tacu Constantin, PLDM; 8.Talmaci Grigore, PSRM; 9. Panfil Ion, „Partidul Popular”.
Am ţinut să aflăm ce proiecte au candidaţii la funcţia de primar al oraşului, ce idei novatoare care ar schimba radical aspectul oraşului şi ar îmbunătăţi condiţiile de trai ale locuitorilor.
Alexandru Botnari, 46 ani, candidat PDM, primar de Hânceşti, la moment degrevat din funcţie: „Am făcut, fac şi voi face încă mai mult pentru oraşul Hânceşti, pentru ca acesta să fie numărul unu în republică!”
„Vreau să accentuez faptul că m-am reîntors la funcţia de primar de Hânceşti, degrevând din funcţia de viceministru al Construcţiilor şi Dezvoltării Drumurilor, deoarece aici, la Hânceşti am foarte multe proiecte începute, pe care urmează să le duc la bun sfârşit. Printre acestea sunt: proiectul de 6 mln 800 mii lei privind iluminarea stradală a întregului oraş, care este înaintat la Fondul de Eficienţă Energetică şi îşi aşteaptă implementarea (în cel mult două luni), peste o lună va începe construcţia terenului pentru amplasarea Tenisului de câmp, (în locul fostului teren pentru dansuri în Parcul orăşenesc), avem proiect pentru construcţia a două havuzuri în faţa primăriei, precum şi construcţia unui teren artificial de fotbal, baschet şi volei. Vom continua şi vom finaliza proiectul ce ţine de asigurarea locuitorilor cu apă potabilă şi de calitate, precum şi construcţia sistemului de canalizare, actualmente se desfăşoară în 5 sectoare, costul lucrărilor fiind de 10 mln lei, deşi costul total este de 45 mln lei, bani pe care urmează să-i găsim pentru a duce la bun sfârşit proiectul. Îmi doresc foarte mult, şi pentru aceasta voi face tot posibilul ca să atragem investiţii străine, să construim un bloc locativ pentru tinerii specialişti. Un proiect foarte esenţial pentru oraş, dar şi pentru mine, este totuşi, construcţia Parcului Industrial, proiect în lucru, prin intermediul căruia vor fi inaugurate 2-3 fabrici, cu deschiderea a circa 1000 locuri de muncă. Îmi pare rău, că proiectele implementate şi iniţiate de mine, împreună cu specialiştii din aparatul primăriei, se regăsesc în majoritatea platformelor electorale ale candidaţilor la funcţia de primar, cu care aceştia încearcă să-şi facă PR…
Şi în încheiere, vreau să spun că am făcut, fac şi voi face încă mai mult pentru oraşul Hânceşti, pentru ca acesta să fie numărul unu în republică!”
Constantin Tacu, 54 ani, candidat PLDM, diriginte de şantier la SRL „Digricom”: „Vom adânci albia râului Cogâlnic pentru micşorarea nivelului apelor subterane!”
„Evident, că locuitorii oraşului aşteaptă atragerea unor investiţii ce ar îmbunătăţi condiţiile de trai şi respectiv deschiderea mai multor locuri de muncă, precum şi drumuri mai bune, canalizare, etc. prerogative care se regăsesc în platforma mea electorală în calitate de primar al oraşului. Un proiect mai amplu şi foarte necesar pentru Hânceşti, care urmează să-l implementăm neapărat, ar fi adâncirea albiei râului Cogâlnic pentru micşorarea nivelului apelor subterane, problema numărul unu al oraşului de la care apar multe altele. Vom continua proiectul de canalizare, de iluminare stradală, precum şi de gazificare a oraşului, mai multe străzi din oraş fiind lipsite de aceste comodităţi.”
Sergiu Ioniţă, 35 ani, candidat PNL, antreprenor, or. Hânceşti: „Prin intermediul belgienilor, vom construi 50 de case de locuit şi 3 blocuri locative în oraşul Hânceşti!”
„Obiectivul principal este să atrag cât mai multe investiţii străine ce ar facilita deschiderea noilor locuri de muncă şi ar vărsa mai mulţi bani în bugetul local. Avem deja stabilite nişte relaţii de parteneriat cu belgienii, care preconizează să construiască 50 de case de locuit şi 3 blocuri locative în oraşul Hânceşti, în care primăria urmează să acorde gratuit locuinţe pentru un termen de 10 ani tinerilor specialişti, precum şi să negocieze la procurarea lor în rate la preţuri mai reduse. Un alt parteneriat stabilit este cu fraţii de peste Prut, în ceea ce priveşte construirea Zonei Economice Libere, de pe urma căreia, vom avea locuri de muncă, dar şi impozite în buget.”
Anatol Tăbăcaru, 53 ani, candidat BEPPE –Iurie Leancă, inginer principal SEI S.A. „Moldtelecom” or. Hânceşti: ”Voi crea condiţii citadine pentru toţi locuitorii, îndeosebi pentru cei de la periferia oraşului!”
„Am decis să candidez la funcţia de primar al or. Hânceşti, deoarece nu pot să rămân indiferent la toată situaţia care se întâmplă atât în republică, cât şi oraşul nostru, vizavi de politizarea tuturor sferelor de activitate. Eu cred că, misiunea unui primar este să conlucreze cu toate forţele politice, astfel contribuind la depolitizarea instituţiilor de stat, ceea ce ar fi un pas înainte. Oraşul necesită multe schimbări, inclusiv de infrastructură, la capitolul apă, canalizare, iluminare stradală, şi nu doar în centrul urbei, ci anume la periferia acesteia, care în ultima perioadă, din păcate, este dată uitării.
În final, vreau să îndemn toată lumea să iasă la vot şi să facă alegerea corectă!”
Vitalie Solomon, 38 ani, agent economic, candidat PCRM: „Vom insista pe reducerea preţului la apă!”
„Aprovizionarea cu apă potabilă, reducerea preţurilor şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor prestate (atât persoanelor fizice cât şi juridice) de către întreprinderile „Amen-Ver” şi Regia „ARA”, acesta ar fi obiectivul prioritar. Pentru dezvoltarea infrastructurii oraşului sunt binevenite următoarele activităţi: deschiderea veceelor publice, deschiderea unui cinematograf, renovarea taberei „Codreanca”, etc.”
Efim Moraru, 42 ani, candidat PL, preşedinte al raionului Hânceşti, la moment degrevat din funcţie: „Voi contribui la funcţionarea tuturor pieţelor din oraş!”
„Priorităţile programului meu electoral constituie crearea locurilor noi de muncă prin atragerea proiectelor europene, extinderea reţelei de canalizare şi a apeductului, reparaţia şi construcţia drumurilor, extinderea reţelelor de iluminare stradală. Totodată, eu consider că misiunea unui primar este să contribuie la funcţionarea pieţelor din oraş, la susţinerea instituţiilor de învăţământ în alimentarea elevilor, să contribuie (după posibilităţi) la finisarea construcţiei catedralei.
Grigore Talmaci, 50 ani, candidat PSRM, profesor la Colegiul de Construcţii or. Hânceşti: „Voi repara drumurile locale din regiunile Floarea 1, Floarea 2 şi microregiunea ,,Pământul mic”.
Evident, că în primul rând, trebuie finalizat proiectul de asigurare a orașului cu sistemul de apă, canalizare și construcție a stației de epurare a apelor uzate. Voi depune toate eforturile pentru atragerea investiţiilor necesare pentru reparația drumurilor de acces inter-orășenești: regiunea Floarea 1, regiunea Floarea 2, microregiunea ,, Pământul mic”.
Pentru atragerea şi menţinerea tinerelor familii în oraş, este primordial un proiect de construcție a spațiilor de locuit sociale pentru tinerii specialiști, familiile defavorizate sau acordarea terenurilor pentru construcția caselor.
Victor Goroholschi, 47 ani, neangajat la moment, candidat „Partidul Nostru”: „Resursele financiare, alocate din bugetul de stat sau local, vor fi cheltuite conform destinaţiei!”
„Vreau să devin primar pentru a putea rezolva problemele orașului la un alt nivel, decât un simplu cetăţean, în conformitatea cu legea și justiția. În primul rând, trebuie de stabilit preţuri reale pentru apă și canalizare. Actuală rămâne şi problema calităţii apei, fiindcă oamenii plătesc sume enorme pentru apa, care e aproape apă tehnică şi nu potabilă. E nevoie să asigurăm ca toate resursele financiare, alocate din bugetul de stat sau local pentru proiecte şi granturi, să fie cheltuite conform destinaţiei. Deciziile primăriei și a consiliului orășenesc trebuie, în primul rând, să protejeze interesele tuturor locuitorilor orașului, însă nu a unui grup restrâns de oameni.”
Ion Panfil, 56 ani, candidat Partidul Popular, director Agenţia de Detectivi şi Pază „Pansecurit”, or. Hânceşti: „Voi insista pe revizuirea patrimoniului public care a fost vândut ilicit!”
„În primul rând, se cere de a întoarce încrederea în administraţia publică locală, dar pentru aceasta, împreună cu organele de drept, trebuie să fie revizuit patrimoniul public care a fost vândut ilicit, iar persoanele vinovate – atrase la răspundere. Atragerea investiţiilor, deschiderea noilor locuri de muncă, construcţia şi reparaţia drumurilor locale, îndeosebi la periferia oraşului, asigurarea cu apă potabilă de calitate, sistem de canalizare – sunt problemele primordiale ale urbei. Totodată, eu cred că primăria trebuie să facă tot posibilul ca să dispună de transport orăşenesc propriu pentru a nu apela la transportatorii particulari.
Un primar, de fapt, trebuie să fie un bun gospodar şi nu neapărat om politic!”
Sursa: curierul.md