De la începutul sezonului estival pe teritoriul raionului Criuleni au fost înregistrate 4 cazuri de înec. Cel mai recent caz a avut loc la data de 27.06.2017, aproximativ ora 10:30 în râul Nistru din preajma satului Corjova, în timpul scăldatului, s-a înecat minoră de 11 ani.
În aceeași zi, ora 15:27, cadavrul minorei a fost extras la mal de către scafandrierii din cadrul Detaşamentului căutare-salvare nr. 1 din municipiul Chişinău.
În acest context, Consiliul raional Criuleni îndeamnă părinţii să nu lase fără supravghere minorii, mai ales acum în perioada vacanţei, pentru a evita situaţiile tragice.
Totodată este necesar de respectat următoarele regulile de comortare pe apă:
1.nu vă scăldaţi în locuri care nu sunt special amenajate şi destinate scăldatului. Într-un râu puteţi nimeri în curenţi repezi de apă, cu vârtejuri, albia poate fi nămoloasă, cu plante, pietre;
2.dacă nu cunoaşteţi să înotaţi, s-au înotaţi rău, nu Vă scăldaţi singur şi nu intraţi în apă mai sus de brîu;
3.nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi lângă şi în apă. Nu uitaţi că ei trebuie să se scalde numai sub controlul părinţilor, sau altor persoane mature;
4. nu vă scăldaţi în stare de ebrietate.
5. nu plonjaţi de pe debarcadere, poduri şi alte construcţii, nu practicaţi jocuri cu elemente de plonjare;
6.nu folosiţi pentru scăldat saltele cu aer, anvelope din cauciuc, scânduri;
7. nu vă scăldaţi seara târziu şi noaptea;
8.nu vă scăldaţi în timpul furtunii;
9. nu lansaţi semnale false de alarmă.
În cazul pericolului de înec nu trebuie să panicaţi. Păstraţi calmul, respiraţi adînc, odihniţi-vă puţin, apoi înotaţi spre mal. În cazul necesităţii chemaţi în ajutor. Persoanele, care acordă ajutor sinistratului trebuie să ţină cont să nu cadă însuşi în primejdie. Dacă nu ştiţi să înotaţi, sau înotaţi rău nu întraţi în apă pentru salvarea sinistratului. În aşa caz aruncaţi sinistratului colacul de salvare, o saltea cu aer, anvelopă din cauciuc, o funie, o scîndură, o creangă, etc.
Persoanele care înoată bine, se vor apropia de sinistart se vor scufunda şi apucîndu-l din spate de braţe, ori mai sigur de părul de pe cap, îl vor ridica la suprafaţa apei şi înotînd se vor deplasa spre mal. Dacă persoana sinistrată este extrasă din apă la începutul înecului, primul ajutor este simplu. Deseori este deajuns să liniştim, să scoatem hainele umede, să masăm corpul, să servească băuturi calde aşa ca ceaiul fierbinte pentru a scoate sinistratul din stres. Dacă sinistratul este extras din apă fără cunoştinţă, cu respiraţia şi inima oprită şi alte semne de moarte clinică este necesar de reacţionat în modul următor:
· eliberarea căilor respiratoare de corpuri străine (nămol, tină, mase vomitoare);
· respiraţie artificială din gură în gură, sau din gură în nas;
· masajul indirect al inimii pentru reînoirea activităţii inimii şi circulaţiei sangvine.
A readuce la viaţă sinistratul, care sa înecat şi se află în stare de moarte clinică este posibil doar atunci, cînd din momentul scufundării definitive sub apă şi pînă la începutul acţiunilor de reanimare au trecut nu mai mult de 6 minute.
Diana Munteanu