Duminică, 7 iunie, proiectul Identitate Culturală – Patrimoniu European a ajuns în Piaţa Independenţei din orașul Ungheni, consemnând 25 de ani de la primul Pod de Flori.
În cuvântul de deschidere, ambasadoarea Iuliana Gorea Costin, coordonatoarea proiectului, a subliniat consecventa cu care locuitorii din Ungheni au apărat, de-a lungul timpului, valorile cultural-naţionale: limba, istoria, tradiţiile. S-a mai amintit şi de inițiativa lui Anatol Arhire, fost vice-preşedinte al Consiliului raional Ungheni, de a scoate sârma ghimpată de la Prut, de paşii întreprinși de administraţia locală în construcția gazoductului Iași-Ungheni, dar şi despre necesitatea promovării unor noi şi veritabile elite în diverse domenii de activitate.
În acest context, ambasadoarea a menționat profesionalismul, dar şi demnitatea profesională a artiștilor Vali Boghean, Cătălin Josan, Iurie Sadovnic, AlexCalancea& band, Aldea Teodorovici Orchestra, conducător artistic şi solist Cristofor Aldea Teodorovici, care au rămas fideli idealurilor naţionale şi muzicii veritabile.
Seara a fost deschisă de interpreta din Ungheni, Romaniţa Toma, care, în 2009, a luat premiul I la Festivalul „Cerbul de Aur” din Brașov. Publicul adunat în principala piaţă din oraş a cântat şi a dansat alături de artiştii îndrăgiţi, pe ritmuri de folk, etno, jazz, rock, estradă, clasică sau retro.
Proiectul Identitate Culturală – Patrimoniu European urmează să mai ajungă: marti, 9 iunie, la Bălţi, ora 19.00, în Piaţa din fata Teatrului National „Vasile Alecsandri”, miercuri, 10 iunie, ora 19.00, în Piaţa Horelor din Cahul, joi, 11 iunie, ora 19.00, în Piaţa Catedralei Sfântul Ioan din Comrat. Duminică, 21 iunie, de Ziua Națională a Iei şi în ajunul celei de-a 25-aniversări de la Declarația de Suveranitate, prima etapă a proiectului se va încheia cu un concert extraordinat susţinut în faţa Catedralei Nașterea Domnului din capitală.
Sursa: unghiul.md