
Un grup de liceeni de la Liceul Teoretic “Hyperion” din satul Gura Galbenei, raionul Cimișlia, au fost consilieri locali pentru câteva ore, simulând o ședință ordinară a Consiliului Sătesc. Elevii au avut astfel șansa de a deprinde abilitați care nu le sunt neapărat evidențiate în procesul instructiv-educativ în școli sau în viața de zi cu zi, dezvoltându-și atitudinea civică.
Potrivit unui comunicat de presă, scopul acestei manifestări a fost de a oferi participanţilor ocazia de a se familiariza cu activitatea administrației publice locale și de a spori implicarea tinerilor în viața democratică a satului Gura Galbenei.
Elevii claselor a XI și a XII au aflat, la 22 septembrie, care sunt sarcinile primarului, care sunt atribuțiile consilierilor locali, dar și modalitățile de implicare ale cetățenilor în proces decizional. Tot ei au pregătit proiecte de decizii pe subiecte de interes pentru comunitate. Ulterior, la 23 septembrie, au asistat la ședința Consiliului Local, ca mai apoi să desfășoare și ei una.
Subiectele de pe ordinea de zi au fost interesante şi au dovedit că tinerii care au fost consilieri pentru o zi percep importanţa problemelor din comunitate şi vin cu soluţii inteligente. Cele patru partide din componenţa Consiliului Local („Donilivico”, Partidul European Reformator din Moldova, „Minions” și „Viitorul”) au avut, fiecare, câte un proiect propus pe ordinea de zi: crearea unui centru de reabilitare pentru persoanele cu dizabilități, deschiderea unui azil pentru bătrâni, restabilirea complexului sportiv sau redeschiderea discotecii din sat.
Simularea unei şedinţe de Consiliu Local în care consilierii locali au fost elevii de la Liceul “Hyperion” s-a dovedit un experiment interesant şi util nu doar pentru tinerii participanţi, ci şi pentru primarul localității, Victor Stână: „Sunt mândru că am reușit să organizăm o ședință extraordinară a Consiliului Sătesc la propriu și la figurat. Mă bucură activismul tinerilor, a viitorilor noștri administratori locali și văd speranța lor de a reveni la baștină după studii, de a se implica în activitatea administrației locale”.
La rândul lor, elevii au aflat ce înseamnă politica locală și au avut șansa de a deveni consilieri pentru o zi. „Simularea a fost impresionantă: am făcut schimb de experiență cu colegii, m-am simțit bine și liber. Aș mai dori să asist la ședințele consiliului local, deoarece voi învăța lucruri noi și voi încerca pe viitor să le implementez”, a menționat Victoria Zamurcă, eleva clasei a XII-a la liceul “Hyperion”.
Valeriu Ciudin, un alt elev de la acelaşi liceu s-a declarat și el încântat de proiect: „Activitatea la care am participat m-a creat ca persoană activă și m-a convins că trebuie să mă implic în viața comunității”.
„Fiind în calitate de președințe a ședinței, m-am simțit deosebit și mi-ar face o mare plăcere să mai particip la astfel de activități”, a fost de părere o altă liceeană din Gura Galbenei, Liliana Hamei.
Simulări asemănătoare vor fi organizate și în alte localități ale ţării, inclusiv și din Găgăuzia.
Precizăm că, activitatea are loc în cadrul proiectului „Implicarea tinerilor în procesul decizional la nivel local”, implementat de IDIS “Viitorul” în parteneriat cu AGORA CE din Cehia, cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cehe prin intermediul programului Transition.
Dina Roșca