Duminică, 15 mai, în satul Malcoci, raionul Ialoveni, a fost inaugurat un monument dedicat veteranilor războiului de pe Nistru. La eveniment a participat preşedintele fracţiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat din Moldova, Tudor Deliu; preşedintele raionului Ialoveni, Anatolie Dimitriu; participanţii la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova – băştinaşi din satul Malcoci. Monumentul a fost sfinţit de preotul din sat, după care cei prezenţi au depus flori şi au ţinut un minut de reculegere în memoria celor căzuţi pe câmpul de luptă.
Tudor Deliu a recunoscut că împărtăşeşte un sentiment de bucurie şi mândrie pentru faptul că sătenii săi păstrează vie memoria acelor vremuri de grea cumpănă.
„Sunt în satul meu de baştină, pentru a fi alături de combatanţii care au luptat în anul 1992 pentru integritatea Republicii Moldova. Sunt mândru de faptul că sătenii mei nu uită trecutul. Un neam care îşi uită trecutul nu are viitor. Acest monument va păstra vie memoria celor care au luptat în războiul de pe Nistru. Este un merit al tuturor combatanţilor din Malcoci, dar, nu în ultimul rând, a Organizaţiei Primare a PLDM, în frunte cu Leonid Chiril, care promovează cu insistenţă iniţiative frumoase în sat”, a spus Tudor Deliu.
La rândul său, Leonid Chiril, care este şi preşedintele Organizaţiei Veteranilor din satul Malcoci, participant la războiul de pe Nistru, a spus că la înălţarea monumentului au contribuit cu toţii.
„Am decis să implementăm această idee împreună cu combatanţii din satul Malcoci. Au contribuit şi veteranii, dar şi sătenii. Cu mâinile noastre am construit această placă. Am insistat să plasăm şi tricolorul în spate. Monumentul ne-a costat peste 10 mii de lei. Vrem să lăsam în istoria satului nostru acest monument”, a precizat Leonid Chiril.
Fostul primar al satului Malcoci, Sidor Deliu, şi-a adus aminte de tristele evenimente din anul 1992.
„În perioada când a început conflictul din stânga Nistrului eu eram primar şi, credeţi-mă, nu era uşor să recrutezi oamenii şi să îi trimiţi la război. Trebuia să îţi asumi o răspundere foarte mare în faţa părinţilor, a familiilor. Sunt bucuros că s-au întors toţi vii. Sunt fericit că avem o echipă de veterani unită aici, în Malcoci. Monumentul este important şi pentru generaţiile viitoare”, a spus Sidor Deliu.
Şi veteranii au rememorat paginile dramatice ale luptelor de pe Nistru şi şi-au exprimat speranţa că astfel de conflicte să nu se mai repete.
„Îmi aduc aminte că eram tineri, aveam copii mici, însă am mers la război de bună voie, nesiliţi de nimeni şi am luptat, pentru că trebuia să ne apărăm patria. Acest monument are o însemnătate semnificativă pentru noi. Aici vom veni an de an, vom depune flori şi vom depăna amintiri cu combatanţii”, a spus Andrei Gardea, participant la conflictul din 1992.
Preşedintele raionului Ialoveni, Anatolie Dimitriu, a salutat iniţiativa sătenilor din Malcoci şi a menţionat ca asemenea fapte bune sunt exemple demne de urmat şi de alţii.
La conflictul armat de pe Nistru, din satul Malcoci au participat 75 de persoane, dintre care 14 au decedat ulterior.
Diana Munteanu