Cu suportul Proiectului ”Reforma Învățământului în Moldova” (PRIM), implementat de Ministerul Educației, circa 350 de elevi din or. Costești, r. Râșcani, precum și din satele învecinate își vor face studiile într-o școală renovată, care dispune de clase luminoase, cantină nouă, grup sanitar, lift și rampe de acces pentru copiii cu dizabilități. Lucrările de reparație capitală a Liceului teoretic ”Silvian Lucaci” din localitate sunt în plin proces de desfășurare, potrivit unui comunicat de presă.
Aflată în vizită de inspecție în teritoriu, Elena Cernei, viceministru al educației, a accentuat necesitatea efectuării în termen și calitativ a lucrărilor de reparație, solicitând ca autoritățile publice locale să monitorizeze situația de la fața locului. ”Deoarece edificiul școlii este vechi, volumul de muncă va fi destul de mare, însă acest fapt nu trebuie să influențeze în vreun fel calitatea lucrărilor sau organizarea procesului educațional. Odată renovată, școala de circumscripție va deveni mai atractivă și pentru elevi, și pentru cadrele didactice, iar părinții vor fi mai motivați să își înscrie copiii aici. Ministerul Educației și-a propus ca în fiecare raion să fie reparată și dotată cu echipament nou cel puțin o școală de circumscripție”, a spus vicemunistrul.
Lilia Iachimciuc, directoare a Liceului teoretic ”Silvian Lucaci” din or. Costești, r. Râșcani, a afirmat că renovarea capitală a școlii este strict necesară: ”Sistemele de canalizare și ventilare nu funcționează, acoperișul, ferestrele și ușile sunt învechite, iar cheltuielile pentru energie sunt mari. Din cauza lipsei rampelor și utilităților adaptate la necesitățile copiilor cu dizabilități, acești elevi renunță să mai frecventeze școala. La momentul actual, din numărul total de circa 350 de elevi, 12 sunt copii cu cerințe educaționale speciale și circa 80 de elevi sunt transportați din satele alăturate. Ei nu au unde să își petreacă timpul liber, deoarece nu dispunem de încăperi amenajate corespunzător. Cu ajutorul PRIM va fi soluționată și această problemă.”
Referindu-se la oportunitatea renovării liceului din localitate, Nelu Glasu, primar al or. Costești, a accentuat că această instituție de învățământ va deveni un punct-cheie în rețeaua școlară din raionul Râșcani: ”Infrastructura bună permite asigurarea transportării elevilor din satele vecine. După renovare, școala de circumscripție se va transforma într-un important centru educațional, oferindu-le copiilor condiții mai bune și acces la studii de calitate.”
În prezent, în cadrul PRIM au loc lucrări de reparație capitală la încă 5 școli de circumscripție, iar alte 15 școli urmează să fie renovate în anul 2018.
Proiectul ”Reforma Învățământului în Moldova” este realizat în perioada 2013 – 2018, de Ministerul Educației, cu asistența Băncii Mondiale.
Dina Roșca