Suprafața irigabilă al celui de-al zece-lea sistem de irigare care a fost reabilitat în Republica Moldova în cadrul Programului Compact va fi extinsă cu încă un modul. Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova (FDD Moldova), entitate succesoare a Fondului Provocările Mileniului Moldova (FPM Moldova), demarează lucrările de construcție a unui modul suplimentar de irigare în aria sistemul centralizat de irigare (SCI) Chircani-Zîrnești.
Lucrările de reabilitare a SCI Chircani–Zîrnești au fost îcheiate în august 2015, la finalizarea perioadei Compact. Acesta este împărțit în 17 sub-sisteme modulare, zece dintre care au fost construite în cadrul programului. La moment, sistemul cuprinde o suprafață totală de circa 4500 hectare de teren agricol, prelucrate de peste 1600 de agricultori, iar noul modul, construit de FDD Moldova, va extinde posibilitatea irigării cu încă 267 hectare.
Potrivit unui comunicat de presă, lucrările de construcție ale noului modul vor fi asigurate de consorțiul de firme „Hidroconstrucția” și „Iamsat Muntenia” (România), în baza aceluiași tip de Contract FIDIC (Cartea Roșie). FDD Moldova a prelungit, de asemenea, contractul existent cu firma „Egis Eau” din Franța pentru serviciile de supraveghere a lucrărilor. Planul de lucru prevede finalizarea lucrărilor pînă la sfîrșitul lunii noiembrie 2016, după care urmează o perioadă de un an de notificare a defectelor. Un rol important pentru asigurarea succesului acestui obiectiv îl are Asociația Utilizatorilor de Apă pentru Irigare din Chircani-Zîrnești, care gestionează sistemul în prezent, contribuind la sustenabilitatea investițiilor realizate.
În cadrul programului Compact (2010-2015) 10 module, cu o suprafațată totală de circa 2600 hectare, au fost construite în întregime. Inițial, programul Compact și-a propus reabilitarea întregii infrastructuri de irigare existente în Chircani-Zîrnești, dar pe măsură ce procesul de proiectare a evoluat, s-a ajuns la concluzia că utilizarea conductelor vechi prezintă riscuri majore pentru asigurarea funcționalității sistemului, din cauza uzurii lor avansate. Mai mult decît atît, fiind realizate din conducte de asbesto-cement, riscurile pentru mediu erau mult prea mari pentru a mai fi considerată reparația sistemelor vechi. Din acest motiv, din sursele Programului Compact au fost construite în întregime 10 module, iar pentru restul 7 au fost executate lucrările de proiectare detaliată, rămînînd ca în perioada post-Compact să fie identificate resursele necesare pentru a le construi.
Construcția modulară a sistemului de irigare pe rîul Prut este unică pentru Republica Moldova și le va permite fermierilor să reducă costurile de energie, să minimizeze riscurile în cazul unor accidente de rețea, dar și să gestioneze mult mai simplu unitățile de pompare a apei.
Elena Ivanov