Un nou serviciu social, „Echipa mobilă”, a fost lansat la finele lunii septembrie în raionul Ştefan Vodă. Proiectul are scopul să dezinstituţionalizeze persoanele cu dizabilităţi, odată cu crearea şi dezvoltarea serviciilor comunitare de plasament, transmite MOLDPRES.
„Am creat un serviciu specializat, care oferă asistență socială la domiciliu persoanelor cu dizabilități severe și accentuate, precum și familiilor lor din localităţi izolate, cu acces limitat. Serviciile „Echipei mobile” variază în funcţie de necesităţile beneficiarilor și pot include asistenţă şi consiliere psihologică, servicii medicale și de reabilitare/recuperare (kinetoterapie, asistenţă logopedică), instruire specială în scopul dezvoltării abilităţilor pentru o viaţă independentă în comunitate etc. Totodată, ne-am propus să contribuim la depistarea precoce a copiilor cu dizabilităţi, prevenirea instituţionalizării lor, facilitarea integrării sociale a acestora, asigurarea accesului lor la servicii de recuperare şi reabilitare de calitate”, a afirmat Ana Covali, şefa Serviciului “Echipa mobilă”.
Pentru început, serviciul de la Ştefan Vodă a luat în evidenţă 20 de copii și cinci maturi cu dizabilități severe și accentuate. “În perioadă următoare vom organiza activități de sensibilizare la nivel de comunitate cu implicarea actorilor sociali relevanți: administraţia locală, școala, medicina primară, organizaţii neguvernamentale, părinții copiilor cu dizabilități, rudele sau reprezentanții persoanelor mature cu dizabilități. Beneficiile prestării serviciului „Echipa mobilă” sunt mult mai importante și favorabile pentru întreaga familie unde sunt persoane cu dizabilități decât ajutorul material la care, de obicei, se râvneşte – cu acest mesaj vor veni în comunitate specialiștii din cadrul noului serviciu social”, au menţionat surse de la Consiliul raional Ştefan Vodă, care din 2018 va finanţa acest proiect.
Noul serviciu social din sudul ţării a fost creat în cadrul proiectului „Servicii sociale adresate persoanelor cu dizabilități pentru susținerea măsurilor de promovare a încrederii între ambele maluri ale Nistrului” implementat de organizaţia Keystone Moldova, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. În prezent, “Echipe mobile” au fost lansate în 18 raioane ale R. Moldova. Donatorii europeni au asigurat serviciul cu sediu, dotat cu echipamentul necesar pentru activitate, mijloace de transport etc., însă ulterior programul va fi gestionat de autorităţile locale.
Dina Roșca