Cu referință la situația epidemiologică privind pesta porcină africană, ANSA aduce la cunoștință, că în focarele care au fost notificate pe 06.10.2016, pe parcursul perioadei de restricție au fost întreprinse mai multe măsuri generale și specifice privind profilaxia bolii și lichidarea focarelor existente.
În zonele de protecție și supraveghere sanitar-veterinară au fost evaluate efectivele de porcine, permanent s-a efectuat supravegherea clinică și monitoringul de laborator prin prelevarea probelor și testarea serului sanguin în laborator. Pentru toată perioada cazuri noi de morbiditate și mortalitate în focare, inclusiv în efectivele de porcine din țară nu sau înregistrat, iar testele de laborator la toate etapele sunt negative. Având în vedere că autoritățile implicate în lichidarea focarelor au acționat operativ îndeplinind programul de lichidare a bolii conform regulamentelor internaționale, pe data de 29.12.16 ANSA în comun cu Consiliul raional Dondușeni a ridicat restricția pe PPA, după care zonele contaminate au fost declarate libere de virusul PPA.
Concomitent despre acest eveniment au fost informate: Organizația Mondială pentru Sănătate animală, țările partenere –Romania, Belorusia, Ucraina și Federația Rusă.
Cu toate măsurile întreprinse la lichidarea focarelor, Republica Moldova până la moment rămâne în zona de risc.
Numărul de focare notificate în Ucraina constituie peste 138.
Amintim că, cele două focare de pestă porcină au fost depistate în satele Moşana şi Cernoleuca, la sfârșitul lunii septembrie. Zece porci au pierit după ce au contactat virusul.
Elena Ivanov