Dacă orăşenii sunt mai alintaţi la capitolul cumpărături, având la dispoziţie fel de fel de magazine, pieţe mai mari sau mai mici, atunci locuitorii unor sate nici pâine nu au de unde procura. Nenorocul lor a fost să se nască într-o localitate mică, cu puţini locuitori, deci şi potenţiali clienţi ai magazinelor. Unica lor posibilitate este să urce în microbuz şi să plece în oraşul Ungheni ori să parcurgă pe jos kilometri până la primul magazin din satul vecin.
Magazinele se închid pentru că vând pe datorie
Potrivit unghiul.md, în celelalte două localităţi ale comunei – Negurenii Noi şi Zăzulenii Noi nu sunt magazine. De fapt, în Zăzulenii Noi, unde locuiesc aproape 400 de săteni, este magazin, doar că acesta s-ar putea închide în timpul apropiat. „Proprietarii pleacă din sat. Aşa am auzit. Nu ştiu ce vom face. Chiar dacă preţurile sunt un pic mai mari decât la magazinele din Ungheni sau Pârliţa, ne este comod. Sperăm că cel care va procura gospodăria va continua activitatea la magazin”, afirmă Maria Gruşco, locuitoare din Zăzulenii Noi.
Dânsa consideră că cei care doresc să investească bani pentru a deschide magazin într-un sat mic se confruntă cu anumite greutăţi, deoarece mulţi dintre locuitori nu sunt angajaţi în câmpul muncii şi cumpără produse pe datorie.
Conform recensământului din anul 2004, Negurenii Noi avea 80 de locuitori. În acest sat nu există magazin şi oamenii cu greu îşi amintesc să fi fost vreodată. „Nici vorbă de magazin nu a fost, cel puţin în ultimii 20 de ani”, menţionează Elena Iorgu.Femeia consideră că anume din cauza numărului mic de locuitori satul nu este atractiv pentru investitori, deşi un magazin ar fi binevenit. Ea, bunăoară, este nevoită să parcurgă aproximativ 4 kilometri dus-întors ca să cumpere biscuiţi copilului de la magazinul din Negurenii Vechi, unde, după părerea ei, preţurile ar fi exagerate. Elena Iorgu mai spune că atât ea, cât şi alţi săteni mai fac cumpărături şi atunci când vin la piaţa din Ungheni. Distanţa directă până în oraş este de 22 kilometri.
Cumpără de la magazinele din Ungheni pentru tot satul
În comuna Alexeevca, locuitorii satelor Lidovca şi Săghieni au aceeaşi soartă.Specialista în probleme percepere fiscală de la primăria locală, Vera Obrijanu, zice că la Săghieni, bunăoară, a fost magazin, dar acolo nici pâinea nu era cumpărată, deoarece sătenii o coc acasă în cuptor. De aceea proprietarul a închis magazinul, pentru că nu se vindea marfa. Cum atunci se descurcă bătrânii, bolnavii cărora nu le ajung puteri nici să meargă pe jos 2 kilometri dus-întors până la magazinul din Alexeevca, dar nici să înfunde cuptorul? Vera Obrijanu afirmă că în ambele sate sunt locuitori care, atunci când pleacă la Ungheni, sătenii îi roagă să le procure cele necesare: „E o ieşire din situaţie. De la Săghieni vine un sătean cu tractorul, îl lasă la Alexeevca, apoi urcă în microbuzul de rută şi pleacă spre Ungheni sau Pârliţa. De acolo şi cumpără produsele de care au nevoie sătenii. E bine că nu ia bani pentru livrare, ajută pensionarii”. Vera Obrijanu, deşi locuieşte în Alexeevca, spune că tot obişnuieşte să facă cumpărături în Ungheni, la un magazin angro.
Conform recensamântului din anul 2004, populaţia din Lidovca număra 91 locuitori, iar în Săghieni – 97.
Autorităţile cunosc problema sătenilor
Preşedinta raionului Ungheni, Ludmila Guzun, a accentuat actualitatea problemei satelor unde lipsesc magazinele. Potrivit dânsei, chestiunea respectivă a fost examinată cu primarii ca să identifice anumiţi agenţi economici care ar putea deschide magazin în satele mici: „Deocamdată e fără rezultat. Agenţii economici se gândesc la pierderile pe care ar putea să le înregistreze în satele cu puţini locuitori”. Deşi nu a dat asigurări că problema acestor locuitori va fi rezolvată, preşedinta a comunicat că vor fi analizate oportunităţile de colaborare cu cooperaţia de consum: „Vom negocia cu aceştia, poate să facilităm alte activităţi ale cooperaţiei de consum, doar să deschidă magazine în sate. Înţeleg că ar putea fi în pierdere, însă cumva trebuie să rezolvăm această problemă”.
Valeriu Echim, şeful Direcţiei Siguranţa Alimentelor, cu referire la calitatea produselor alimentare, spune că puţine plângeri sunt depuse de clienţii magazinelor din sate. În opinia dânsului, acolo produsele din vitrină nu sunt în exces, deci nu se alterează, iar dacă nu au fost vândute sunt returnate distribuitorului. În aceste puncte comerciale alte probleme sunt semnalate. „În unele cazuri inspectorii depistează că nu sunt respectate normele sanitar-igienice sau marfa nu este însoţită de actele necesare, facturi fiscale, nu se eliberează bon fiscal. Când sunt semnalate neregulile, noi întocmim proces-verbal. Acum însă s-a pus moratoriu pe trei luni pe orice control la unităţile comerciale”.
În privinţa calităţii produselor procurate, în opinia lui Echim, responsabilitatea cade nu doar pe umerii vânzătorului, dar şi a cumpărătorului. Interlocutorul conchide că sătenii sunt dezavantajaţi şi atunci când în sat există doar un singur magazin, deoarece nu au dreptul la alegere.