Agenţia Naţională Arheologică (ANA) relevă că prima zi de toamnă a venit cu veşti bune pentru angajaţii instituţiei în cauză şi pentru toţi cei interesaţi de istoria ţării noastre. Angajaţii ANA efectuează în prezent cercetări arheologice în necropola culturii Sântana de Mureş şi descoperirile interesante nu s-au lăcat mult aşteptate.
Potrivit gazetadeusd.md, vestigiul găsit, un pahar din sticlă, se afla în unul dintre cele cinci morminte cercetate în cimitirul din perioada romană târzie și este singurul de acest fel identificat până acum în ţara noastră. Săpăturile au fost făcute într-o lutărie veche din satul Tigheci, raionul Leova.
„E un mormânt orientat cu capul spre Vest și uneori în asemenea morminte apar vase de sticlă – vase romane de import sau de fabricație locală”, a relatat Vlad Vornic, directorul Agenției Naționale Arheologice (ANA).
Antropologii vor să afle cu ce a fost umplut paharul vechi de peste 1600 de ani, dar şi ce sex şi vârste aveau defuncţii. Colaboratorii ANA au constatat că nu toate scheletele se aflau în poziție firească, ceea ce înseamnă că osemintele au mai fost deshumate anterior.
„Putem vorbi fie de un ritual post-mortem, fie este o intervenție de jefuire, probabil, tot de semenii lor, care cunoșteau despre obiectele care au fost depuse”, a declarat arheologul Ion Ciobanu.
Totuși, groapa săpată în pământ, la o adâncime de aproape doi metri, nu a fost golită în totalitate. Dovadă sunt fragmentele unui vas din ceramică, ce au fost scoase din mormânt. În aceeaşi zonă au mai fost descoperite câteva obiecte vechi.
„O piesă de toaletă, un cuțitaș de bronz. Mânerul nu s-a păstrat. E de dimensiuni mici. – La ce era folosită? – Astăzi ce facem noi? Curățim unghiile”, a mai precizat Ion Ciobanu.
Ultimele săpături arheologice în cimitirele din perioada romană târzie au fost efectuate pe teritoriul țării acum 25 de ani. Specialiștii cred că în urma excavării lutului au fost distruse cel puțin 50 de morminte. Totuși, arheologii sunt optimiști și cred că în acest sit vor descoperi zeci sau chiar sute de schelete și urne funerare.
Optimismul lor se bazează pe faptul că încă în anii 80 ai secolului trecut, directorul muzeului din localitate, Ion Puşcaşu, a descoperit, pe aceste locuri, câteva vase din cele mai vechi timpuri.
Arheologul Ion Ciobanu a precizat că acele vase „erau folosite în bucătărie, însă constatăm că acest vas era folosit și ca vas de ofrandă depus în mormânt”.
Pe de altă parte, Ion Puşcaşu, directorul muzeului din localitatea Tigheci, raionul Leova, a spus: „Satul nostru datează din anul 1463, dar după obiectele găsite pe teritoriul de aici putem să ne mândrim că satul nostru este foarte-foarte vechi”.
Agenţia Naţională Arheologică precizează că ultimul cimitir din epoca romană a fost descoperit în apropiere de capitala Republicii Moldova, la Budești, unde au fost cercetate peste 360 de morminte.
sursa: gazetadesud.md
Dina Roșca