Pe 26 februarie 2016, a avut loc lansarea Consiliului Consultativ al Cetățenilor din Comuna Tătărăuca Veche în cadrul proiectului„Prin iniţiative comunitare – spre un viitor european”. Consiliul va servi drept un model de comunicare şi conlucrare a cetăţenilor cu administraţia publică locală, va îmbunătăţi calitatea conducerii locale şi va influienţa consolidarea democraţiei la nivel local și raional. Consiliul întrunește 15 leaderi locali din cele 6 sate din comună, ce vor contribui la implicarea cetățenilor în viața socială si politică a comunităţii, vor monitoriza activitatea autorităţilor locale şi vor reprezenta cetăţenii comueni în raport cu autoritățile publice.
În cadrul aceluiași proiect a fost renovat și dotat atât sediul Consiliului Consultativ al Cetăţenilor, cât și bibliotecă publică, centrul medical și oficiu poștal. Clădirea are acum rampă de acces pentru persoane cu dificultăți locomotorii, un nou sistem de încălzire care nu a funcționat timp de 26 de ani, sistem nou de electricitate, geamuri eficiente energetic, precum și un aspect modern și confortabil cu acces liber pentru cei peste două mii de locuitori a comunei.
Evenimentul de inaugurare a găzduit reprezentanții donatorilor străini, autorităților publice locale, instituțiilor de interes public, mass media, precum și peste 50 de beneficiari din localitate.
Prezentă la eveniment, Stephanie Chetraru, ofițer de dezvoltare din cadrul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațioanlă (USAID/Moldova) a menționat cu entuziasm că poporul american este mîndru de a fi prieten și partener al Republicii Moldova și de a susține astfel de inițiative.
Tomasz Horbowski, directorul Centrului de Informare pentru Autoritățile Locale / Fundația Solidarity Fund PL în Moldova, a felicitat cei prezenți cu lansarea Consiliului Consultativ și a ținut să mulțumească partenerilor proiectului subliniînd că succesul proiectului s-a datorat parteneriatelor viabile. Președintele raionului Soroca – Mihai Mîțu a subliniat că Tătărăuca Veche a fost pe parcursul anilor un exemplu pentru alte comunități din raionul Soroca la capitolul inițiative și realizări, și a asigurat că va susține în continuare proiectele ce vin să sprijine dezvoltarea comunei.
Un rezultat complementar este și dezvoltarea bibliotecii publice din comună, care în urma renovării din cadrul proiectului sus menționat, a beneficiat și de suportul programului Novateca.Andrei Gavriliță, coordonatorul regional al programului Novateca, a încurajat biblioteca din comună să fie un centru public vibrant, care să inspire dezvoltarea utilizatorilor și ajute la dezvoltarea întregii comunități.
Primarul comunei Tătărăuca Veche, Liviu Raischi a ținut să mulțumească tuturor părților interesate pentru implicare activă în cadrul proiectului „Prin iniţiative comunitare – spre un viitor european”, oferindu-le Scrisori de gratitudine.
Proiectul „Prin iniţiative comunitare – spre un viitor european” a fost implementat grație suportului generos al poporului american și polon oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională USAID și Ministerul Afacerilor Externe a Poloniei în cadrul Fondului de Granturi Mici, program gestionat de Centrul de Informare pentru Autoritățile Locale / Fundația “Solidarity Fund PL” în Republica Moldova.
Sursa: centruinfo.org