
Ion Balan, demis printr-o hotărire de judecată definitivă din funcţia de primar al comunei Ignăţei din raionul Rezina, a rămas la Primărie întrucât a fost numit de către consiliul local în funcţia de primar interimar. Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat (OTC) susţine că decizia Consiliului este ilegală.
Curtea de Apel (CA) Chişinău a emis, în luna septembrie 2014, o decizie definitivă prin care primarul Ion Balan a fost revocat. Curtea a confirmat astfel hotărârea pronunţată în acest caz de către Judecătoria raionului Rezina.Acţiunea în instanţă a fost pornită de OTC Orhei, după ce Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că primarul a admis un conflict de interese, achiziţionând produse alimentare pentru grădiniţa din sat, prin intermediul întreprinderii „Ion Balan”, care aparţine familiei sale. Şefa grădiniţei este Natalia Balan, soţia primarului. CNI a pornit controlul în baza articolelor publicate de ziarul regional “Cuvântul şi portalul Moldova Curată. Totodată, CNI a mai constatat că Ion Balan își exercita mandatul de primar al localităţii concomitent deținând calitatea de fondator și administrator al ÎI „Ion Balan”, SRL „Ignat-Prim” și GȚ „Ion Balan”, funcții incompatibile cu mandatul său.
Cu toate acestea, Ion Balan continuă şi în prezent să-şi exercite atribuţiile de primar. În luna februarie 2015 Consiliul local Ignăţei a adoptat o decizie prin care „se ia act de Hotărârea Judecătoriei Rezina privind revocarea lui Ion Balan din funcţia de primar al satului Ignăţei”. Prin aceeaşi decizie, Consiliul a hotărât ca tot Ion Balan să deţină interimatul funcţiei de primar până la validarea mandatului următor.
Consilier PDM: „Dacă primarul nu este implicat într-un dosar criminal, poate deţine interimatul”
Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat a calificat decizia drept ilegală. „Am expediat decizia la 12 martie curent şi urmează a fi discutată la şedinţa consiliului local. Nu poate o persoană revocată din funcţia de primar să deţină interimatul. Consiliul local trebuie să-şi revadă decizia şi să numească un alt primar interimar”, afirmă Tudor Golub, şeful OTC Orhei.
La rândul său, Ion Balan spune că această decizie aparţine Consiliului local. „Ce să spun? Aşa au votat consilierii. Nu pot să comentez alegerea lor”, spune primarul.
Galina Platon, consilier local care a votat pentru numirea lui Ion Balan în funcţia de primar interimar, susţine că ea şi colegii săi s-au consultat în privinţa acestei situaţii şi au ajuns la concluzia că legea nu-i interzice unui ales local revocat să deţină funcţia de primar interimar. „Noi ne-am interesat şi am decis că dacă primarul nu este implicat într-un dosar criminal, el poate deţine interimatul”, a spus pentru Moldova Curată Galina Platon, reprezentanta Partidului Democrat din Moldova în Consiliul local Ignăţei, colegă de partid cu Ion Balan.
Primarul revocat continuă să emită acte administrative
„Logica este foarte simplă. Odată ce o persoană şi-a pierdut dreptul electoral, ea nu poate fi aleasă în funcţia de primar interimar. De asemenea, legea spune că nu va putea candida la alegerile următoare. În cazul în care Consiliul local nu-şi va anula decizia, OTC poate ataca în instanţă, iar în judecată se va putea cere şi suspendarea din funcţie a alesului local până la pronunţarea definitivă a instanţei”, explică Andrei Volintir, secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC).
Menţionăm că după pronunţarea hotărârii Curţii de Apel Chişinău, deşi era revocat, primarul a emis 13 dispoziţii, care, în opina expertei Mariana Kalughin, sunt ilegale. „Această persoană dacă a fost revocată din funcţie, ea nu mai poate să exercite atribuţii de primar, inclusiv să emită acte administrative. Chiar dacă a semnat acele acte, ele nu sunt legale, iar OTC trebuie să solicite anularea lor”, afirmă Mariana Kalughin.
Sursa: moldovacurata.md