Vrei să te căsătoreşti şi să păstrezi cu sfinţenie obiceiurile străvechi moldoveneşti în ziua nunţii? Provincial.md îţi face cunoscute obiceiurile străvechi dintr-un sat din sudul Moldovei – satul Popeasca, r. Ştefan-Vodă.
Aşadar, rânduielile nunţii se încep de sâmbătă dacă ziua cununiei este duminică. În ajunul cununiei se tocmesc muzicanţii. Sâmbătă mirele face nuntă la casa lui cu flăcăii şi rudele. De vin-eri flăcăii călări pe cai poftesc la nuntă. Aceşti flăcăi sunt vornicei împodobiţi cu colac cu flori şi ploscă cu vin. Printre flori numaid-ecât este şi busuioc. Vornicelul, ajungând la poarta celui poftit spune: „Vă pofteşte cuconul mire şi cuconiţa mireasă şi cuconii socri mari şi mici şi noi vă poftim la nuntă.” După aceea toarnă din ploscă un pahar de vin. La mire nunta ţine până pe la 1-2 de noapte. Se mai spune „pusul mesei la mire”. A doua zi mirele însoţit de vornicei, naşi şi cei invitaţi pleacă la mireasă pe la orele 11 (dacă erau cununaţi). Tot drumul vorniceii chiuie, iar în urma lor muzicanţii cântă marşul, relatează popeasca.com.
În uşa casei miresei, druştele închid calea cu o prostire în uşă. Mirele trebuie să arunce bani pentru a plăti intrarea la mireasă. Apoi se începe „adunatul”, care se termină cu dansul. Toţi nuntaşii ies afară cu un joc mare. După aceasta se începe pusul mesei. Dar nu înainte de a se spune iertăciunea. Mireasa şi mirele se pun în genunchi înaintea părinţilor. Cineva spune iertăciunea. Cel ce zice iertăciunea ţine în mână un pahar cu vin. Mireasa plânge, părinţii lăcrămează. Dacă se scoală din genunchi mirele şi mireasa sărută mâna părinţilor. Părinţii îi sărută pe obraji. Se mai spunea şi conocăria care descrie ce însemnătate mare are nunta în viaţa omului. Se nimerea câte un conocar care făcea ca toţi nuntaşii să plângă. La plecarea mirelui mireasa se urca în căruţă şi îşi făcea cruce în 4 părţi. Vorniceii joacă zestrea. Dar când ajung să scoată lada miresei, fraţii mai mici nu le dau voie s-o ia, spunând: „Plăteşte-o”. Mirele dă vreo câteva copeici, apoi pune 5-10 ruble. Pe parcursul nunţii soacra cea mică i-a legat pe nuntaşi după cum s-au înţeles la răspuns. Dacă nu le plăcea legătura nuntaşii se dezlegau şi o înapoiau. La pornire mirele o lovea uşor pe spate pe mireasă cu biciul, semn că de acum înainte trece sub stăpânirea bărbatului şi trebuie să-l asculte toată viaţa.
Ajungând la mire, nunta este întâlnită de soacra cea mare. Mai întâi o ispiteşte pe mireasă dacă poate face ceea, ceea. O în-trebare era dacă nora poate căta în cap. Apoi, miresa se dezbrăca (o dezbrăca nuna) şi fătaua o ia o fată care-i mai văzută că îi bună de măritat. Buchetul îl ia un flăcău. Se cântă cântecul „Ia-ţi mireasă ziua bună”. Nuntaşii mai stau la masă apoi nunul mare este petrecut acasă cu muzică. A doua zi începe „Masa mare”– luni sara. Nunta ţinea 3 zile. După masa mare era „Colacul”,„Tinereţele”. Tinereţele se făceau după o săptămână – duminica. Marţi dimineaţa pe tineri îi scula nuna cea mare, care venea cu un colac uns cu miere şi le dădea să mănânce.
Dina Roşca