La 18 februarie curent, vicepreședintele raionului Rezina pe probleme juridico-sociale, dl Arcadie Mușinschi, împreună cu șeful-adjunct al Direcției Învățământ, Tineret și Sport, dna Angela Vâșcovschi, specialistul-metodist, dna Tatiana Pârțu, și consilierul raional din partea Partidului Democrat din Moldova, dna Lilia Rusu, au efectuat o vizită de inspectare a instituțiilor publice din teritoriul primăriei Bușăuca. În urma inspectării s-au constatat următoarele:
Grădinița de copii: Cea mai mare problemă în activitatea acestei instituții – frecvența extrem de redusă. La momentul inspectarii, din numărul total de 40 de copii erau prezenți 10, ceea ce constituie 25 la sută. Această situație nu era una de moment. Conform registrelor de evidență, ea se menține de la începutul lunii februarie.
O altă problemă este calitatea reparației sediului grădiniței. În perioada anilor 2013-2015 grădinița, care se află în clădirea gimnaziului, a fost reparată capital prin intermediul FISM Moldova, cu finanțare de la Guvernul României.
Deși reparația a fost efectuată recent, în unul din dormitoare tencuiala este cu crăpături, pe alocuri chiar stă să cadă.
Alt moment, asupra căruia s-a stăruit în cadrul vizitei, este alimentația copiilor în grădiniță. Chiar dacă în meniul alcătuit pentru acea zi erau incluse și asemenea produse ca untul, carnea, laptele, ele lipseau în totalitate în stoc. La momentul inspectării, deși de la începutul anului bugetar trecuseră circa 50 de zile, nu erau perfectate și semnate contractele de achiziție a produselor alimentare pentru anul 2016, informează Consiliul raional Rezina.
Educatorii nu aveau întocmite în modul stabilit planurile de activitate curentă.
O altă instituție inspectată a fost căminul de cultură, care se află într-o încăpere adaptată de mici dimensiuni, reparată în anul 2013. Spațiul dat nu se încălzește și nu dispune de mobilier. Cererea de a fi prezentate documente, ce ar confirma desfășurarea activităților culturale în instituția dată, a rămas fără răspuns.
Puțin mai bine stau lucrurile la bibliotecă. Instituția are 302 cititori, ceea ce constituie circa 30% din locuitorii satului. Fondul de carte este de 4376 de unități, 60% din care sunt în grafie latină, 40% – în grafie chirilică. Instituția este abonată la 11 ediții periodice în sumă totală de 2000 de lei. Sunt în derulare pregătirile pentru implementarea Programului Novateca, care prevede dotarea instituției cu 3 calculatoare.
Punctul medical din localitate deservește 942 de pacienți luați la evidență. Cea mai mare problemă a acestei instituții este că 454 dintre persoanele deservite nu sunt asigurate și nu dispun de polițe medicale.
Elena Ivanov