La Bălăureşti, Nisporeni, in curand vor aparea primii struguri, cultivaţi în condiţii ecologice. Sunt strugurii crescuţi în sere despre care specialiștii spun că sunt deosebit de gustoși pentru că sunt feriți de orice fel de substanțe chimice.
Producătorul agricol Petru Ionel din satul Bălăureşti, Nisporeni, a reuşit să îşi transforme pasiunea pentru agricultură într-o afacere şi să cultive struguri ecologici în sol protejat. În acest an se va mândri cu o producţie de 3 kilograme de la un butaş de viţă-de-vie. Sunt struguri de calitate superioară, care ajung la maturitate înainte decât majoritatea soiurilor. Ei sunt crescuţi fără folosirea substanţelor chimice, iar acesta este şi motivul pentru care sunt mult mai gustoşi şi sănătoşi decât strugurii din magazinele mari.
Antreprenorul Petru Ionel din Bălăureşti, Nisporeni (foto: Mihai Pantilei)
Petru Ionel a pus temelia propriei plantaţii în anul 2003, când a procurat viţă-de-vie, soiuri Moldova, pe care le-a testat în câmp deschis în condiţiile climaterice din Bălăureşti.
“Am în posesie 2,5 hectare de teren agricol şi am arendat încă 7 hectare tot de teren agricol, pe terenul pe care îmi aparţine, adica suprafaţa aceasta am plantat cu 12 ani în urmă viţă-de-vie, soiuri Moldova, în primul rînd am văzut în aceasta o afacere, o afacere profitabila aş spune eu pentru producătorii de struguri şi deci este o sursă de venit pentru familia noastră, pentru gospodăria ţărănească, mi-a venit această idee atuncea repede deoarece am înţeles că de a cultiva porumb, floarea soarelui şi alte culturi de cîmp nu este atît de profitabil, sunt nişte culturi cu profit foarte mic de aceea avînd suprafaţă mică m-am gîndit că a fi normal şi am plantat viţă-de-vie soiuri de masă.” a mentionat Petru IONEL.
În prezent viticultorul cultivă soiuri de masa. Producţia este comercializată angrosiștilor din regiune la preţuri diferite, in functie de calitate.
“Preţurile sunt schimbătoare de la an la an, în dependenţă de calitate dar au fost ani cînd am vîndut struguri cu cinci, şase lei şi au fost ani cu trei patru ani în urmă cînd am vîndut strugurii cu 7- 8 lei direct de aicea din cîmp, mai practicăm şi mai punem şi la păstrare deci în 2011 am pus la păstrare 4 tone de struguri de masă si i-am realizat în luna decembrie cu un preţ mai mare adica în jurul la 14-15 lei kilogramul, şi sigur o opţiune ar fi ca ei totuşi să fie puşi la păstrare şi comercealizaţi la o perioadă mai tîrzie atunci cînd sunt solicitaţi înainte de Anul Nou, înainte de sărbători sunt solicitaţi strugurii de masă Moldova.” a mentionat Petru IONEL
Plantatia de vita de vie cu struguri de masa care apartine lui Petru Ionel (foto: Mihai Pantilei)
Investitiile in vin seamana cu cele in arta, dar au si un grad de risc similar cu jocul la bursa. Suma cheltuita pentru plantarea unui hectar este de ordinul zecilor de mii de euro, iar profitul nu apare mai devreme de 5-6 ani. Cu toate acestea, in ultimii ani tot mai multi agricultori din Bălăureşti au cheltuit adevarate averi pentru a investi in podgorii. Aceasta pentru ca vinul este o veritabila emblema a elitelor.
“A fost un exemplu viu pentru mulţi producători de la noi atunci cînd eu primul am fost cand plantat struguri de masă pe altă suprafaţă nouă, deci foarte mulţi au preluat această iniţiativă sunt în jurul la 15 producători de struguri de masă care au plantat viţă-de-vie şi Moldova dar şi soiuri de acestea aperene care fără sîmburi şi vă zic că la Bălăureşti deja venit cultivatrea strugurilor de masă deja o tradiţie şi foarte mulţi sunt orientaţi pentru a planta noi suprafeţe de viţă-de-vie.” a mentionat Petru IONEL
În anul 2012, agricultorul a decis să-si protejeze cultura cu peliculă şi a observat o producţie mai timpurie. Astfel, a decis ca să treacă la cultivarea viţei-de-vie în condiţiile de sol protejat şi a amenajat o seră pe o suprafaţă de circa 5 ari.
“Este vorba de creşterea viţei-de-vie în spaţiul protejat, mi-a venit această idee fiind în vizită de schimb de experienţă la nişte colegi în Comrat tot la noi în Moldova cu vre-o 4, 5 ani în urmă şi am plantat viţă-de-vie, deci în seră în spaţiu de cinci ari avem 360 de butuci plantaţi şi am plantat un soi extra timpuriu şi este al treilea an.“a mentionat Petru IONEL.
“Într-adevăr viţa-de-vie aici unde îi protejată e mult mai bine pentru că eşim mult mai devreme pînă ce iesă muscatul pîna ce iesă acesta de afară eu o termin de dat şi e convinabil.” a mentionat Nina Ionel, sotia lui Petru IONEL.
Vita de vie in sera. Strugurii sunt obtinuti fara folosirea substantelor chimice, in conditii ecologice. (foto: Mihai Pantilei)
Optând pentru condiţiile de seră, agronomul a trecut de la agricultura clasică la agricultura ecologică şi de atunci ani nu mai foloseşte produse chimice contra dăunătorilor şi bolilor. Nici nu are nevoie, spune el, deoarece cultivă doar soiuri rezistente atât la secetă, cât şi la dăunători.
“Aceleaşi preparate le folosim dar avem adica minimalizate tratările adica e de ajuns să facem o tratare înainte de inflorire şi facem o tratare după ce cade floarea şi doar ea este protejată de mediul din afară adica nu este afectată de ploile acide de alti factori de mediu şi putem spune că este un produs pur ecologic deoarece este tratat numai cu piatră vinătă şi sulf.” a mentionat Petru IONEL.
Investiţia este recuperată într-o perioadă mai lungă sau mai scurtă, în funcţie de cantitatea de struguri care se obţine şi de preţul de comercializare. Dacă recolta medie va fi de 10 tone la hectar, în anul 3 de roadă, adică în anul 7 după plantare, agricultorul poate să-şi recupereze integral investiţia şi să lucreze deja pentru profit, dacă strugurii se vor comercializa la un preţ de 10 lei pentru un kg. Dacă preţul de comercializare va fi doar de 7 lei, atunci lucrul acesta se va întâmpla în anul 5 de rod, adică la 9 ani după plantare. Însă dacă strugurii se vor comercializa la preţul de doar 5 lei/kg, atunci investiţia va fi recuperată integral şi se va lucra pentru profit doar în anul 14 după plantare, adică în anul al zecelea de rod. Totul depinde de calitatea strugurilor şi, respectiv, de preţul de comercializare.
“Producem la noi de la 10 pînă la 16, 17 tone de struguri, este o afacere care îmi asigură anul un venit, vînzări adica de la 70 pîna la o sută de mii lei, cheltuelile pentru întreţinerea acestei suprafeţe care o am acuma sunt în jurul la 30 mii lei, anul acesta au crescut deoarece au crescut si preţurile la pesticite, îngraşăminte, la tot ceia ce noi procurăm vor constitui 35-40 mii lei, dar oricum vă zic în primul rînd asigurăm locuri de muncă deoarece angajăm sezonieri la curăţitul viţei de vie, la legatul lăstarilor, la recortare, folosim forţa de muncă locală adica oamenii vin cu mare placere.” a mentionat Petru IONEL.
Totodata, Petru Ionel mai sustine ca mediul de afaceri in acest domeniu este slab dezvoltat in raionul Nisporeni.
“Cu părere de rău la noi la Nisporeni capacitarea de învestiţii, capacitatea in investiţională a producatorilor agricoli este foarte mică, chiar şi mediul de afacceri nu este chiar atît de dezvoltat cum este în raioanele vecine Hinceşti, Ungheni Călăraşi, chiar după numarul de subvenţii atrase, alocate de stat producătorilor agricoli la noi la Nisporeni e in jurul la 4 milioane, pe cind la Ungheni, Hinceşti este în jurrul la 18 -22 mln de lei au primit producatorii agricoli subvenţii de la stat, aceasta ne demonstrează că avem un mediu de afaceri foarte slab dezvoltat.” a mentionat Petru IONEL.
Sotia antreprenorului, Nina Ionel, spune ca in ultimii ani ei au inceput sa-si diversifice activitatea. De asemenea, sotii spun că au muncit mult în ultimii ani, dar rezultatul merită efortul depus.
“Noi înafară de viţa-de-vie ce o avem în seră ne mai ocupăm mai mult cu răsadul, facem răsada şi vindem, facem răsadul de vanătă, de roşii, de ardei dulci şi a mai început şi cu florile să ne ocupăm, deja deacum aproape am terminat de vîndut tot răsadul ce am avut, iaca am plantat aicea nişte vînătă, este o vînătă care se face mai mult de 1 kg de aceasta olandeză, foarte bine merge afară mai bine merge afară de cît în seră.” a mentionat Nina Ionel, sotia lui Petru IONEL.
Nina Ionel, sotia lui Petru Ionel. (foto: Mihai Pantilei)
Pentru viitor, Petru Ionel planifică sa-si extinda afacerea si sa creasca culturi intercalate, vita-de-vie cu capsune ecologice, dar si sa aduca noi soiuri de struguri.
Un reportaj realizat de Tatiana Pantilei în cadrul proiectului MOLDOVA+ (imagine: Stefan Siscanu, montaj:Mihai Pantilei)