Conform datelor RPL 2014 în Republica Moldova sunt 1.236.575 locuințe (inclusiv locuințele situate în întovărășiri pomilegumicole), din care 61 la sută sunt amplasate în mediul rural, iar 39 la sută în mediul urban. Din total locuințe, 82,6% sunt ocupate, iar 17,4% sunt neocupate. Locuințele neocupate în proporție de 72 la sută sunt destinate pentru vînzare sau închiriere etc. și 28 la sută sunt locuințe de vacanță.
Gradul de ocupare a locuințelor diferă în aspect teritorial, astfel încît în 17 raioane ponderea locuințelor ocupate este mai mică decît media pe țară. Dacă ne referim la locuințele neocupate, cea mai mică pondere pe motiv de vînzare și închiriere a fost înregistrată în raioanele Criuleni, Glodeni și Dubăsari (mai puțin de 50%).
În întovărășirile pomilegumicole au fost colectate date despre 14 227 locuințe. Deși, aceste locuințe conform statutului sunt case de vacanță, 24,5% din acestea erau ocupate la recensămînt, cu o pondere mai ridicată în mediul urban decît cel rural, respectiv 42,1% și 20,8%.
Pentru 78,7% din locuințele ocupate, bucătăria este cameră separată în locuinţă, cu 24,3 p.p. mai mult în orașe decît la sate. În mediul rural, circa 16% din locuințele ocupate dispun de bucătărie separată în afara locuinţei (sarai, căsoaie etc.).
În fiecare a doua locuință ocupată, drept sursă de energie pentru gătit este folosit gazul natural, 39,8% utilizează gaz lichefiat (butelie) și 7,6% – lemn, cărbune, energie electrică, etc. În orașe, pentru 83,3% locuințe ocupate sursa principală de energie pentru prepararea bucatelor este gazul natural, iar la sate predomină gazul lichefiat cu o pondere de 58,5%.
Dina Roșca