În 2014, Direcţia Agricultură şi Alimentaţie Hânceşti a pregătit actele de casare a 942 ha de vie şi 335 ha livadă. Este vorba despre terenurile agricole a căror proprietari urmau să le defrişeze şi să le replanteze cu soiuri noi.
Printre motivele pentru care deţinătorii de teren agricol îşi scot viile şi livezile se numără îmbătrânirea plantaţiilor şi lipsa capacităţii de producţie a acestora. „În urma parcelării viilor şi livezilor, proprietarii acestora nu au acordat o atenţie sporită protejării culturilor date, astfel încât, peste ani, viile şi livezile plantate pe timpuri nu au mai dat randamentul necesar, s-au uscat şi au devenit neproductive” – a specificat şeful Direcţiei Agricultură Ion Sârbu. Pentru defrişarea şi plantarea soiurilor de viţă-de-vie agricultorii au beneficiat de subvenţii din partea statului, la fel şi pentru defrişarea terenurilor cu livadă. Totuşi, unii agricultori au ales să planteze în locul viilor şi a livezilor culturi de câmp – porumb, floarea soarelui, rapiţă, cătină ş.a.”
Primăriile cu cele mai multe terenuri agricole cu viţă-de-vie defrişate anul trecut sunt: Fundul Galbenei (164 ha), Caracui (153 ha), Negrea (118 ha), Hânceşti (91 ha), Cărpineni (89 ha), Fârlădeni şi Logăneşti (câte 66 ha). De asemenea, în primăria Bujor au fost defrişate 10 ha de livadă.
„Altă soluţie la defrişare nu există, deoarece astfel se vor planta soiuri de struguri noi, nobile, care sunt solicitate pe piaţă, iar pământul nu va fi lăsat să degradeze” – este de părere dl Sârbu. Cu toate acestea, multe terenuri agricole sunt abandonate şi lăsate în pârloagă. Din suprafaţa totală de 76 811 ha terenuri agricole ale raionului, 3 562 ha nu sunt prelucrate. Motivele care stau la baza acestui fenomen sunt plecarea masivă a forţei de muncă peste hotarele ţării, dar şi imposibilitatea prelucrării acestor terenuri din cauza costurilor înalte şi incapacităţii de muncă a proprietarilor, majoritatea dintre care sunt pensionari. Chiar şi în aceste condiţii, Direcţia Agricolă încurajează proprietarii de terenuri agricole să planteze vii şi să acceseze fondurile de subvenţionare care vin în susţinerea agricultorilor dornici de a lansa o afacere în sectorul agrar.
Sursa: curierul.md