Unii le ard, alții – le aruncă. O altă categorie de persoane nici nu le ia în seamă. Este vorba de deșeurile vegetale. Acestea au devenit o adevărată comoară pentru un locuitor al satului Echimăuți din raionul Rezina. Gospodarul face focul cu resturi de floarea soarelui, orz și grâu. Petru Cioban spune că astfel economisește zeci de mii de lei pentru a-și încălzi toată casa pe timp de iarnă.
Mai întâi, și-a cumpărat un cazan care funcționează pe bază de biomasă. După un an de folosință, Petru Cioban s-a decis să treacă la alt tip de biocombustibilul. Așa cum peleții și brichetele erau deficitare în regiune, bărbatul a pus pe foc tot ce a găsit prin gospodărie. Astfel, bărbatul a început să folosească bețe de floarea soarelui, paie și vrejuri de fasole, soia și rapiță mărunţite, scrie impulstv.com.
Petru Cioban susține că focul cu resturile de la culturile agricole este econom, dar și eficient. Pentru a încălzi cele trei odăi din casă, baia și bucătăria, dânsul umple rezervorul cazanului o dată la 72 de ore.
În primele luni, când a pus în aplicare cazanul, prin odăi ieșea fum. acum gospodarul și-a ajustat cazanul şi în casă este cald şi confortabil.
Acum trei ani, când utiliza gazele naturale, familia Cioban cheltuia zeci de mii de lei anual pentru a-și încălzi locuința. În iarna trecută, omul doar energia electrică folosită pentru funcționarea cazanului.
Pentru conservarea energiei termice, Petru Cioban a schimbat toate geamurile și ușile. Mai mult, dânsul vrea să-și extindă rețeau termică nu doar în casa de vară, ci toată gospodăria. El vrea să le fie cald în orice colț al casei.
Uniunea Europeană susţine utilizarea energiei regenerabile şi pentru gospodăriile casnice. Potrivit www.biomasa.md, din 2013 până în prezent, 500 de familii din sate şi oraşe au beneficiat de subvenţii în valoare de 1300 de euro fiecare. Graţie fondurilor europene, oamenii şi-au instalat cazane ce le asigură securitatea energetică.