O nouă piaţă agroalimentară a fost deschisă astăzi în comuna Larga, raionul Briceni, datorită implicării băştinaşilor în Proiectul “Migraţie şi dezvoltare locală”.
Noua unitate comercială, care va deservi mai mulţi producători din nordul ţării, dispune de o hală de carne şi produse lactate, de spaţiu pentru vânzarea fructelor şi legumelor, precum şi de 50 de locuri la tarabe. Bugetul total al proiectului de renovare a pieței a fost de 555 387 lei, dintre care băștinașii au contribuit cu 85 500 lei, Guvernul Elveției a alocat 387 687 lei și Primăria Larga – 65 000 lei.
“Oamenii din trei sate vecine vor beneficia de condiții mai bune în piața din Larga. Noi avem singurul Incubator de afaceri dintr-o zonă rurală, iar renovarea pieței va impulsiona și mai mult dezvoltarea economică locală și crearea de noi locuri de muncă”, a afirmat Radu Urechian, primarul comunei Larga.
Piaţa este primul proiect susţinut de băştinaşii din Larga, dar care susţin că nu şi ultimul. „Acest prim exemplu de cooperare cu autoritățile locale a demonstrat că, dacă își unesc eforturile, băștinașii pot realiza lucruri concrete pentru a dezvolta satul de baștină. Deja avem în vizor și alte proiecte locale pe care planificăm să le realizăm în parteneriat cu Primăria. Acestea sunt absolut necesare locuitorilor din comună”, a menţionat Adrian Gheorghiță, președintele Asociației băștinașilor din Larga.
Reconstrucţia şi modernizarea noii pieţe agroalimentare din nordul ţării face parte din Campania “Dezvoltăm cu drag ACASĂ” din cadrul Proiectului “Migraţie şi dezvoltare locală”, finanţat de Uniunea Europeană, fiind implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Renovarea pieței din Larga este unul dintre cele 23 proiecte realizate în 18 sate și cinci orașe din țară, datorită cărora peste 200 mii de persoane beneficiază de servicii mai bune de iluminat stradal, business, evacuarea deșeurilor menajere, agrement ș.a.
„Lansăm aceste proiecte frumoase în cadrul Campaniei „Dezvoltăm cu drag ACASĂ”. Ne bucurăm că primăriile și migranții au reușit să creeze punți de cooperare care să rezulte în servicii mai bune. Împreună am demonstrat că viața în localitățile din Republica Moldova poate fi schimbată chiar și de la distanță. Cel mai important este că există dorința de implicare și schimbare a lucrurilor”, a declarat Olesea Cazacu, manager al Proiectului “Migrație și dezvoltare locală”.
Proiectul “Migraţie şi dezvoltare locală” a demarat în anul 2015 în 25 localităţi partenere, iar în vara anului curent alte 15 localități au fost selectate în bază de concurs ca parte a celei de-a doua fază a proiectului.
sursa: moldpres.md