70% dintre moldoveni mănâncă tartine, dulciuri sau cereale și beau ceai la micul dejun. Cel puțin așa arată datele unui sondaj efectuat de compania „Magenta Consulting”. Studiul arată că cei mai aprigi consumatori de cafea sunt persoanele cu vârsta cuprinsă între 31 și 40 de ani. Pentru aceștia cafeaua este considerată „băutură de oficiu”.
Datele sondajului arată că tartinele reprezintă opțiunea nr.1 pentru 22% din respondenții sondajului ca fel de mâncare la micul dejun. În general, tartinele sunt preferate mai ales de bărbați, iar alături de dulciuri – biscuiți, bomboane și gem – care ocupă locul doi în topul mâncărurilor pentru micul dejun, sandwich-urile reprezintă gustările bune de luat la pachet pentru tinerii de 16-21 de ani.
Potrivit sondajului, anual, moldovenii consumă 27,2 litri de apă carbogazoasă per capita, iar suc doar 6-7 litri. Dintre băuturile alcoolice, moldovenii preferă vinul, numărul consumatorilor a crescut față de 2012 cu 10%, în defavoarea berii, care se clasează pe locul doi. În 2014, moldovenii au băut mai puțin decât acum 2 ani. În medie, dozele au scăzut de la 3 la 2,2.
Un alt studiu a evidențiat faptul că persoanele dependente de tutun fumează mai mult, iar numărul nefumătorilor crește. Astfel, cota nefumătorilor în Republica Moldova a crescut până la 77%.
Sursa: mednews