Pe 26 aprilie curent, la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), a avut loc ședința festivă dedicată Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale. La eveniment au participat reprezentanții autorităților publice centrale, reprezentanții instituțiilor din sfera științei și inovării, învățământului superior, uniunilor de creație, inventatori, mandatari autorizați și angajați ai AGEPI.
Tematica Zilei Mondiale de Proprietate Intelectuală din acest an a fost „Creativitatea în mediul digital. Redefinirea Culturii”, prin care s-a dorit să se ia în dezbatere subiecte ce ţin de activitatea sectoarelor culturale și creative în era digitală.
Ședința festivă a fost deschisă de către Directorul general AGEPI, Octavian Apostol, care i-a felicitat pe toți cei care muncesc în domenii de activitate legate direct sau tangențial de crearea, protecția și valorificarea proprietății intelectuale, dorindu-le perseverență, inspirație și noi realizări în activitatea profesională.
În continuare, Octavian Apostol, a subliniat că, în această zi, celebrăm nu numai forța enormă a creativității umane, ci și drepturile de proprietate intelectuală, care ajută la alimentarea și canalizarea acestei forțe, făcînd din ea un important motor al dezvoltării economice, culturale și sociale.
Prezentă la ședința festivă, Alina Zotea, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, și-a manifestat recunoștință pentru munca și sacrificiile cetățenilor a căror activitate este legată de domeniul proprietății intelectuale. Alina Zotea a menționat că și-ar dori ca munca de creație să fie apreciată la nivelul așteptat și este convinsă că echipa AGEPI va pune bazele unui sistem dinamic și intransigent.
Cu un mesaj de felicitare a venit și Vladimir Hotineanu, Preşedintele Comisiei parlamentare “Comisia cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media. Vladimir Hotineanu a menționat că protecția proprietății intelectuale este o prerogativă a societății moderne, iar promovarea acestui domeniu de către AGEPI aduce doar beneficii procesului de creație.
Prezent la eveniment, Ion Tighineanu, prim-vicepreședintele Academiei de Științe a Moldovei, a subliniat că Republica Moldova are potențial, deoarece avem tineri talentați și trebuie să ajungem cît mai departe, promovînd proiectele europene.
Cu un cuvînt de salut a venit și Roman Chirca, directorul general al Agenției pentru Inovare și Transfer Tehnologic, precizînd că AITT și AGEPI sunt parteneri fideli deoarece împart același domeniu de activitate și promovează inovațiile.
În continuare, în cadrul ședinței festive, au fost anunțate rezultatele concursurilor de creativitate lansate de AGEPI, cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale. Cîștigătorii au primit diplome și premii din partea Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, precum și din partea partenerilor Ritlabs și Starnet.
Astfel, cîştigător al Concursului pentru crearea imaginii cu tema: ”Creativitatea digitală. Redefinirea culturii”, organizat în perioada 9 martie – 20 aprilie 2016, a fost desemnat Popescu Alexandru.
Irodoi Camelia a obținut premiul mare al Concursului Interviu interactiv: ”Cu ce se asociază Proprietatea Intelectuală?”, organizat în perioada 14 martie – 20 aprilie 2016.
Cîştigători ai Concursului național pentru tineri ”Joc online în domeniul Proprietății Intelectuale” organizat în perioada 3 martie – 20 aprilie 2016, au fost desemnați Amarfii Sergiu și Gori Radu.
Pentru susținerea activităților de promovare a propietății intelectuale și a creativității și inventivității tinerilor, Directorul general AGEPI a înmînat diplome de mențiune Directorului Ritlabs, Maxim Masiutin, și Directorului StarNet Management Group, Sergiu Sîtnic.
Tradițional, în cadrul ședintei festive dedicate Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale, AGEPI a menționat și cel mai activ mandatar autorizat în proprietate industrială al anului precedent. Astfel, Trofeul AGEPI „Cel mai activ mandatar autorizat al anului 2015” a fost înmînat lui Iulian Iorga, care a depus cele mai multe cereri de înregistrare a obiectelor de proprietate industrială.
De asemenea, în cadrul ședinței festive au fost înmânate distincţiile obținute de inventatorii din Republica Moldova la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, care a avut loc în perioada 13-17 aprilie curent. Opt dintre cele opt invenții expuse de reprezentanții Republicii Moldova au fost premiate cu medalii. Standul Republicii Moldova a fost asigurat și organizat prin contribuția financiară a AGEPI.
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale este marcată anual la 26 aprilie, în toate statele membre ale Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale, inclusiv și în Republica Moldova, și reprezintă un prilej de a promova rolul proprietății intelectuale în încurajarea inovației și creativității.
Sărbătoarea se marchează din anul 2000, iar 26 aprilie reprezintă ziua în care a intrat în vigoare Convenția de constituire a OMPI (1970). Initiațiva a aparținut Chinei, iar Adunarea Generală a statelor membre ale OMPI a acceptat în unanimitate această propunere.
Diana Munteanu