Pornind de la obiectivele politicii sociale de stat trasate în Programul Guvernului „Integrarea Europeană: Libertate, Democraţie, Bunăstare”, activităţile Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei și pe parcursul anului 2014 au fost orientate spre a asigura cetățenilor republicii un nivel de securitate socială adecvat provocărilor, a menționat ministrul în exercițiu al Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Valentina Buliga, în cadrul conferinței de totalizare a activității Ministrului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, pentru anul 2014.
Printre cele mai importante realizări a direcțiilor Ministerului, cât și a instituțiilor subordonate, doamna Ministru a subliniat următoarele:
– Majorarea cu peste 20 la sută a salariilor cadrelor didactice din instituțiile de învățământ preuniversitar (58 mii), pentru alte categorii de angajați (militari, personal medical din școli, specialiști cu funcții complexe, ajutori de educator, etc.) au fost stabilite sporuri la salariu de 20-30 %.
– A fost elaborat, aprobat și pus în aplicare noul Clasificator al ocupațiilor din Republica Moldova CORM 006-14.
– În anul curent în vederea extinderii numărului și listei categoriilor de persoane care să beneficieze de suport financiar de stat, de la 1 iulie 2014 a fost introdusă o categorie nouă de persoane – beneficiarii pensiei de urmaş şi a fost majorat plafonul mărimii pensiei de la 1300 lei la 1500 lei, ca condiție pentru acordarea suportului financiar de stat.
– Începând cu 1 iulie 2014 au fost majorate sumele suportului financiar de stat de la 50 lei la 100 lei, de la 60 lei la 120 lei și de la 90 lei la 180 lei, iar în cazul alocaţiei sociale de stat sumele suportului financiar de stat au fost diferenţiate în funcţie de categoria persoanei.
– De asemenea, începînd cu 1 iulie 2014 s-a majorat cuantumul alocaţiei lunare de stat acordată beneficiarilor de pensii care au domiciliul în comunele Cocieri, Corjova, Coşniţa, Molovata Nouă, Fîrlădeni şi satele Copanca, Doroţcaia, Pîrîta, Varniţa, Hagimus, stabilite în sistemul public de asigurări sociale.
– Elaborarea și aprobarea prin HG nr.339 din 20 mai 2014, a Planului de acțiuni pentru anii 2014-2016 privind susținerea reintegrării cetățenilor reîntorși de peste hotare.
– Organizarea a 3 târguri electronice a locurilor de muncă cu tematici diferite (Locuri de muncă din industria prelucrătoare, Locuri de muncă pentru Tineret, Cariere în domeniul Tehnologiilor informaţionale) la care au participat în total 158 angajatori cu 2200 oportunităţi de muncă, prin intermediul platformei (www.e-angajare.md), lansate în luna decembrie 2013.
– Organizarea primul Târg al locurilor de muncă pentru persoanele cu nevoie speciale, la care au participat peste 25 de companii.
– Pe parcursul anului 2014 a fost semnat Acordul între Republica Moldova și Republica Lituania în domeniul protecției sociale, au continuat negocierile cu Republica Turcia și a demarat dialogul pe marginea acordului cu Statul Israel. Totodată, au avut loc întrevederi tehnice preliminare la nivel de experți cu Republica Elenă și Republica Italiană, pentru a discuta necesitatea încheierii unui acord bilateral, în vederea asigurării dreptului la prestații de asigurări sociale cetățenilor ambelor state. În baza acordurilor de securitate socială au fost stabilite și transferate în jur de 200 de prestații de asigurări sociale.
– Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a promovat Strategia pentru protecția copilului pe anii 2014-2020.
– În vederea asigurării unui cadru legal special de protecţie şi de monitorizare a copiilor rămaşi fără ocrotire părintească Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a promovat Legea privind protecția specială a copiilor aflați în situație de risc și a copiilor separați de părinți, care a intrat în vigoare începând cu data de 01 ianuarie 2014.
– Totodată fost instituit Serviciul de asistenţă telefonică gratuită pentru copii. Din momentul lansării Serviciului au fost înregistrate 14356 apeluri de intrare şi oferite 1425 consilieri. Din cele 1001 apeluri unice și 424 repetate, 817 au parvenit de la adulţi, iar 608 de la copii aflaţi în situație de risc.
– În anul 2014 a fost majorată cu 100 de lei compensația anuală pentru cheltuielile de deservire cu transport a persoanelor cu dizabilități ale aparatului locomotor (de la 600 lei/anual la 700 lei/anual). De această compensație beneficiază circa 11000 persoane cu dizabilităţi ale aparatului locomotor iar suma totală achitată în acest scop constituie circa 5,8 mln.lei/anual.
– Aprobarea prin Hotărîrea Guvernului nr. 75 din 03.02.2014 a Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a serviciului social „Plasament familial pentru adulți” şi a Standardelor minime de calitate, care are drept scop oferirea asistenţei şi îngrijirii persoanelor adulte cu dizabilităţi și persoanelor în etate în cadrul familiei asistentului familial, în vederea creşterii gradului de autonomie personală, de prevenire a instituţionalizării/ dezinstituţionalizării şi incluziune socială a acestora.
– Majorarea în anul 2014 a numărului de asistenți personali cu 940 unități, de la 400 unități în anul 2013 pînă la 1340 unități în anul 2014.
Spre final, Valentina Buliga a mulțumit tuturor colaboratorilor Ministerului și a instituțiilor subordonate, pentru responsabilitate, dedicație și efortul depus, în vederea consolidării și îmbunătățirii domeniului social. ”Este necesar ca domeniul social să devină o prioritate națională, căci vizează fiecare cetățean, de la naștere, pînă la adînci bătrînețe. Vreau să fie oferit tot dreptul cetățenilor noștri ca să beneficieze de acele prestații, acele servicii, acele politici în domeniul protecției sociale care să le asigure un trai decent, un salariu pe potriva muncii și o protecție în caz de diferite riscuri sociale”, a concluzionat Ministrul.
Diana Munteanu
Foarte frumos, dna ministru, doar ca fara folos.
Ce actiuni ati întreprins, concret, pentru a oferi ceia ce se zice în titlul acestui interviu lacrimogen?
Evident ca nu e indeajuns, dar daca sunt atitea realizari inseamna ca exista si potential. E un minister foarte anevoios mai ales intr-un stat saraca ca Moldova dar daca Buliga a reusit inseamna ca totul e posibil, dar necesita suport si timp
Si plus, totusi ramine a fi o doamna! Si dupa cum ai spus acest minister nu e unu din care curg bani , ci unu care inghite… e foarte greu sa te lupti pentru orice banut. Dar Ea , a facut , a facut tot ce i-a fost in putinta
Buliga are niste cerinte necesare si par a fi si reale, doar ca nu tot depinde de dinsa, asta e .
Pentru a cistiga o majorare de macar 2-3 % a pensiei trebuie sa intorca pe dos intreg gurvern pentru a gasi surse. Dara asta e, asta ii menirea si ea o face cu tragere de inima
Buliga fost un ministru bun. Dar i-a fost foarte greu sa faca fata tuturor problemelor sociale din tara si nu din cauza ca nu stia cum, ci dintr-o cauza politica. Sa nu uitam ce partid a controlat Ministerul Finantelor, cati conducatori a avut acest minister si cat de “corect” s-au impartit banii statului…