În cadrul şedinţei de constituire a noului Legislativ, Nicolae Timofti a menţionat că de activitatea deputaţilor depinde modul în care vor funcţiona instituţiile statului.
Provincial.md vă prezintă discursul, integral, rostit în faţa deputaţilor de către şeful statului:
„Onorat Parlament,
Doamnelor și domnilor deputați,
Vă felicit pentru încrederea pe care v-au acordat-o cetățenii, de a-i reprezenta în forul legislativ al țării. Republica Moldova este un stat democratic și e firesc că în Parlament au acces partide cu agende diferite și cu vederi distincte asupra modului de dezvoltare a țării.
Însă – și veți fi de acord cu mine – deasupra partidelor stă interesul național. Mi-ași dori ca acest principiu să prevaleze în această legislatură care începe astăzi, prin abordări constructive, prin consens între majoritatea parlamentară și opoziție, în chestiuni de importanță națională, cum este, de exemplu, diferendul transnistrean.
Cetățenii trebuie să simtă că actul de exercitare a puterii se face în numele lor și pentru ei. Activitatea Parlamentului trebuie să arate o atitudine egală pentru toți oamenii.
Aveți suficientă experiență politică și profesionalism pentru a duce la îndeplinire aceste deziderate. Analiza lucrurilor bune, dar şi a greşelilor este importantă. Urmează să identificați formulele politice optime care să ducă la continuarea programului de modernizare a Republicii Moldova.
De activitatea Dumneavoastră depinde modul în care vor funcționa instituțiile statului și tempo-urile în care va fi îndepărtată corupția din sistem. De Guvernul pe care îl veți vota va depinde evoluția în economie și în alte domenii vitale.
Republica Moldova trece printr-o perioadă extrem de responsabilă, având în vedere contextul politic intern și cel regional. Reformele trebuie continuate. Procesele de modernizare trebuie accelerate, așa încât țara noastră să se apropie de standardele democratice și de viață ale Uniunii Europene.
În această perioadă avem nevoie mai mult ca oricând de solidaritate, pentru ca să ne construim viitorul împreună. Am luat act de voința cetățenilor, de opiniile oamenilor, care sunt diverse, dar nu divergente. În acest scop, energiile din societate trebuie colectate și puse în valoare. Societatea civilă ne poate ajuta în această privință.
Ca și până acum, veți avea în persoana președintelui un susținător al tuturor întreprinderilor bune și folositoare pentru oameni.
Dați-mi voie să mulțumesc fostei componențe a Parlamentului, care a funcționat în condiții dificile, reușind să promoveze legi și pachete de legi importante pentru societate și pentru parcursul european al țării.
Aș menționa doar câteva acte legislative notabile: ratificarea Acordului de Asociere, legile care urmăresc reforma justiției și testarea integrității funcționarilor de stat, Codul Educației, și multe altele. Dar cel mai important lucru pe care l-a realizat fosta componență a Parlamentului este că a adus țara mai aproape de Europa.
În continuare, fără să anticipez agenda pe care urmează Dumneavoastră să o stabiliți pentru mandatul actualului Parlament, vă atrag atenția asupra necesității modernizării Constituției sau chiar a adoptării unei noi Legi Supreme.
În noul text trebuie să se regăsească formule moderne și corecte privind procedura de alegere a șefului statului, Procuratura, și altele, care să corespundă imperativelor timpurilor în care trăim.
Poporul așteaptă legi care vizează și evoluţii pozitive în sistemul de sănătate, în agricultură, asigurări sociale, lansarea unor programe care să reducă inechitatea şi disproporţia de şanse care persistă în țara noastră.
Avem cu toții multe de făcut și este în puterea noastră să reușim să ducem Republica Moldova mai departe, în rândul țărilor civilizate.
Într-un ceas bun! Dumnezeu să ne ajute!”
Dina Roşca