În perioada septembrie-decembrie 2016, peste 600 de autorități publice locale din 25 de raioane ale țării au învățat cum să prevină riscurile de corupție. Training-urile au fost oferite de către experții IDIS Viitorul, Diana Enachi și Valentin Lozovanu împreună cu Centrul Național Anticorupție (CNA), în cadrul unui proiect al Programulului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), implementat cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe din Norvegia.
Potrivit unui comunicat de presă, reprezentanții autorităților publice locale s-au familiarizat cu legile de integritate și măsurile anticorupție. Ba mai mult, participanții au învățat cum să elaboreze un plan de integritate și cum să completeze Registrul riscurilor de corupție.
”Activitatea a avut drept scop instruirea autorităților publice locale în aplicarea managementului riscurilor de corupție care, nefiind tratate la timp, afectează transparența procesului decizional, calitatea serviciilor publice prestate și, în cele din urmă, calitatea guvernării la nivel local.”, a explicat Diana Enachi, experta IDIS Viitorul.
Combaterea corupției este un domeniu vital pentru administrația publică locală. ”Este un domeniu nou de activitate, iar importanța acestor instruirilor facilitează activitatea angajaților din domeniul dat prin economisirea de timp la realizarea activităților care, în ultima vreme, nu sunt deloc puține”, a declarat Tatiana Beschieru, șefa Secției Administrație Publică, Consiliul raional Nisporeni.
Valentin Lozovanu a precizat că implementarea măsurile anticorupție este un element important pentru progresele înregistrate de Republica Moldova în combaterea flagelului. Or, reprezentanții autorităților publice locale sunt cei care pot contribui prin deciziile pe care le iau.
Potrivit Strategiei Naționale Anticorupție, consiliile locale dezvoltă și aprobă strategii și planuri de acțiuni anticorupție la nivel local, pornind de la formele de corupție răspândite în comunitate.
În cadrul instruirilor au participat peste 600 de persoane, secretari ai consiliilor locale, primari, viceprimari și responsabili de documentarea riscurilor de corupție, elaborarea registrelor de riscuri și planificarea activităților de înlăturare a acestora.
Diana Munteanu