Primăria municipiului Chișinău informează despre rezultatele Studiului geologic și hidrologic la depozitul pentru deșeuri menajere de la Țânțăreni, în cadrul Proiectului privind realizarea Studiului de Fezabilitate “Deșeurile solide în Chișinău”, elaborat de către Compania de consultanță “Fichtner”.
Astfel, au fost prelevate probe de rocă cu structura intactă şi structura nemonolitică. Determinarea caracteristicilor fizico-mecanice ale probelor de rocă s-au efectuat în laboratorul specializat de geotehnică.
În urma investigațiilor de laborator s-a constatat că sursa de apă potabilă din localitate sau fântâna pentru agricultură amplasată lângă depozit nu sunt afectate de gunoiștea municipală. Principalele substanțe a căror concentrații în fântânile s. Țânțăreni depășesc standarte sunt SO4 si NO3. Sursa acestor substanțe nu este nici depozitul de deșeuri, nici râul Bâc, unde concentrația acestor substanțe e mai mică. O astfel de contaminare este cel mai des cauzată de activitatea agricolă. Cele mai raspindite surse fiind: excesul de îngrășăminte minerale și activitatea de creștere a animalelor.
Studiul geologic
Structura geologică sub depozitul de deșeuri e stabilă și nici o penetrație a levigatului prin ecranul de pe fundul depozitului n-a fost observată. O poluare minoră locală are loc în zona digului. Poluarea e delimitată la o zonă mică și nu are impact pentru alte puncte de analiză. Izolarea adițională locală a digului este necesară pentru a bloca zona respectivă. Digul și panta acestuia nu sunt stabile pentru cazul unui cutremur puternic (stabilitatea la un cutremur de 7 grade este necesară pentru regiune). Digul necesită întărire prin grindă geologică cu piatră spartă.
Studiului geologic și hidrologic la depozitul pentru deșeuri menajere de la Țânțăreni rezumat – RO
STDIU geologic și hidrologic pentru depozitul de deșeuri menajere Tânțăreni rezumat – eng
Dina Roșca