Obiectivul de investiţie – Stația de tratare a apei potabile din orașul Cahul – este promovat şi finalizat în cadrul proiectului “Îmbunătățirea serviciilor de apă și canalizare în raionul Cahul”, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Regională Sud și Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, în cadrul programului “Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”.
Valoarea totală a investiţiei, la momentul recepţiei lucrărilor, este de 10,8 milioane de lei cât prevede proiectul, bugetul acestuia fiind asigurat în totalitate de Guvernul Germaniei.
Lucrările de reabilitare a stației au avut ca obiectiv principal să asigure locuitorilor orașului Cahul un mod de viață mai sănătos, prin consumul apei de calitate.
Staţia de tratare a apei din Cahul, cu o capacitate de 17,4 mii m3/zi, a fost dată în exploatare în anul 1970 şi până în prezent nu a fost renovată niciodată. Necesitatea efectuării lucrărilor de reparație a stației de tratare din Cahul a fost identificată de către finanțatori și autoritățile publice locale, fiind în deplină concordanță cu Strategia de dezvoltare socio-economică a raionului, capitolul Aprovizionare cu Apă și Canalizare, care își propune să asigure un sistem fiabil de alimentare cu apă a raionului Cahul.
În contextul finalizării lucrărilor de reabilitare a stației din Cahul, care asigură tratarea apelor uzate colectate din râul Prut și aprovizionarea cu apă potabilă de o calitate înaltă circa 40 de mii de locuitori ai acestei urbe, Maria Culeșov, directorul ADR Sud, a ținut să sublinieze importanța proiectului finanțat de Guvernul Germaniei prin intermediul GIZ.
“Ne bucurăm astăzi, împreună cu partenerii noștri de implementare și APL, că lucrările au fost duse la bun sfârșit, fiind asigurat un nivel înalt de calitate a acestora. Totodată, este o mare bucurie și un prilej de mândrie pentru toți cei implicați în realizarea acestui obiectiv că locuitorii orașului Cahul, de acum înainte, vor bea apă de calitate. Cu certitudine, astfel de proiecte, care se adresează direct cetăţenilor și care au ca obiectiv major de a face viaţa oamenilor din Regiunea de Dezvoltare Sud mai bună și mai uşoară, vor asigura creşterea prosperităţii atât a comunităţilor beneficiare ale acestui proiect, cât dezvoltarea socio-economică a întregului raion”, a menţionat doamna Maria Culeșov.
Diana Munteanu