Despre tot ce stă în spatele încheierii contractului cu privire la parcările cu plată a primăriei Chișinău, au vorbit consilierii municipali din partea fracțiunii Partidului Socialiștilor RM, la o conferință de presă organizată pe data de 12 aprilie – potrivit unui comunicat de presă al PSRM.
În special, consilierul Gaik Vartanean a reamintit că contractul cu privire la parteneriatul public-privat privind administrația parcărilor cu plată în capitală, cu compania ungară EME Parkleitsystem GmBH, a fost semnat de către Primăria Chișinăului pe data de 3 decembrie 2015, fără dezbateri publice și fără aprobarea Consiliului Municipal (CMC).
Dezbaterea contractului în CMC, după semnarea lui, s-a planificat de mai multe ori, dar în ultimul moment, primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă a exclus această chestiune de pe ordinea de zi. Consiliului municipal i-a fost prezentat în continuare, regulamentul parcărilor cu plată în capitală, dar el a fost respins. Și acum, în retrospectivă, primăria își propune să organizeze audieri publice cu privire la parcările auto.
Socialistul a declarat că în timpul semnării acordului cu compania privată, Primăria Chișinău nu a respectat condițiile licitației. În plus, în cadrul unei conferințe de presă organizată la Chișinău, pe data de 10 aprilie, un reprezentant al companiei din Ungaria, EME Parkleitsystem GmbH a recunoscut că de amenajarea parcărilor cu plată se va ocupa primăria Chișinăului din banii contribuabililor. Și, taxele de parcare vor fi scoase din buzunarul chișinăuienilor. În același timp, nu vorbim despre investițiile din partea partenerului privat al primăriei.
„Înainte de a depune documentele pentru licitație, exista o filială a companiei maghiare care avea un fondator. Înainte de a fi anunțate rezultatele licitației, companiei respective i s-au alăturat încă două companii obscure înregistrate în off-shore în Cipru și Malta“, – a menționat Gaik Vartanean.
Reprezentantul companiei din Ungaria a recunoscut în cadrul conferinței de presă, că, înainte de anunțarea rezultatelor licitației, ei știau că vor câștiga acest contract.
„Faptul că cu câteva zile înainte, ei știau că vor câștiga licitația și au înregistrat în cadrul acestui proiect compania, oare acest lucru nu reprezintă un motiv de suspiciune că, ceea ce se petrece aici este ceva murdar și, cel mai probabil, în proiect sunt implicate persoane locale care au asigurat victoria acestei companii? Adică, se înțelege că schema a fost gândită din timp ?”, – se întreabă socialistul.
Consilierii municipali au vorbit despre modul în care se organizează procesul de gestionare a parcărilor cu plată în țările europene și, în special, în Ungaria. Ei au respins versiunea primăriei despre faptul că, partenerul lui Dorin Chirtoacă este principalul administrator al parcărilor cu plată în Ungaria. Ei au prezentat dovezi că, în 2014, compania din Ungaria a fost lipsită de dreptul de a se mai ocupa cu parcările în Ungaria și chiar să se judece în legătură cu acest subiect cu Comisia Europeană.
„Problema este că, în Ungaria, a fost adoptată Strategia de Transport 2014-2020, care a fost creată în conformitate cu Compania Națională de plată (https://www.nemzetimobilfizetes.hu/articles/view/parking) și toți operatorii au fost impuși ca până pe data de 1 iulie 2014 să intre în acest consorțiu. Au fost purtate negocieri și cu holdingul EME, care NU îndeplinește criteriile Companiei Naționale. Ca răspuns, EME s-a adresat la Comisia Europeană cu o plângere.
Începând cu anul 2014, despre compania EME, în Ungaria nu s-a mai auzit nimic. Pe adresa oficială la moment se află o agenție imobiliară. Pe site-ul orașului Budapesta, de asemenea, nu există informații despre această companie (http://budapest.hu), iar cu parcările auto se ocupă întreprinderea municipală BKK (http://www.bkk.hu/parkolas/) », a declarat consilierul Alexandr Odințov.
Socialiștii au sugerat că prin semnarea contractului cu privire la parcările cu plată, primarul Dorin Chirtoacă a plasat capcane pentru chișinăuieni și se pregătește să retragă bani din bugetul local după o schemă similară cu cea a miliardului furat din bugetul de stat.
Ei au reamintit că Centrul Național Anticorupție a deschis în Moldova la începutul lunii aprilie a acestui an, un dosar penal pe faptul încheierii contractului dintre Primăria Chișinăului și compania austro-ungară EME Parkleitsystem GmBH în legătură cu amenajarea parcărilor cu plată în capitala Moldovei.
Consilierii municipali din partea fracțiunii PSRM au menționat că contractul promovat de primărie cu privire la parcările cu plată, contrazice Strategiei de Dezvoltare a Transportului Public din Chișinău. Ei consideră că, prin contractul controversat primăria a discreditat un proiect important cu privire la problema parcărilor, care oricum trebuie să fie soluționat. În acest sens, socialiștii propun anularea contractului și organizarea unei noi licitații legale cu scopul de a soluționa problema amenajării parcărilor în capitală.