Sistemul tichetelor de masă ar putea fi implementat și în Republica Moldova. Inițiativa aparține Președintelui Parlamentului Andrian Candu, potrivit unui comunicat de presă.
Proiectul inițiativei legislative cu privire la tichetele de masă a fost prezentat astăzi mediului de afaceri, reprezentanților sindicatelor și patronatelor și instituțiilor de stat vizate.
”Tichetele de masă se propune să fie în valoare de 45 de lei per zi efectiv lucrată. Acești bani nu se vor impozita și vor putea fi utilizați exclusiv pentru produse alimentare. Valoarea tichetelor de masă va fi indexată anual. Proiectul interzice reducerea salariului angajaților în cazul introducerii sistemului de tichete de masă. Acest sistem funcționează în mai multe state europene. Este o inițiativă de luptă împotriva salariilor în plic, evaziune fiscală, un mijloc de îmbunătățire a calității sănătății și a productivității muncii”, a menționat Andrian Candu, autorul inițiativei.
Potrivit proiectului, tichetele de masă vor putea fi utilizate exclusiv pentru cumpărarea produselor alimentare, la prezentarea buletinului de identitate. Este interzisă folosirea tichetelor de masă pentru procurarea articolelor din tutun și a băuturilor alcoolice. Tichetele vor putea fi utilizate în magazine alimentare, cantine, restaurante sau cafenele. De asemenea, ele nu vor putea fi schimbate pe bani și nu va fi dat rest din valoarea tichetului.
Sindicatele consideră binevenit proiectul, menit să sporească protecția socială, să reducă nivelul de îmbolnăvire a angajaților și fluctuația cadrelor.
La rândul lor, agenții economici au împărtășit experiența acumulată până la această oră în oferirea unor facilități de alimentare pentru angajați.
Reprezentanții Ministerului Economiei și ai Finanțelor au salutat inițiativa Președintelui Parlamentului, menționând deschiderea pentru completarea și îmbunătățirea proiectului.
Andrian Candu a anunțat că inițiativa urmează a fi discutată în Parlament în sesiunea de primăvară 2017.
Pentru prima dată tichetele de masă au fost emise în 1954. În prezent, mai multe țări europene, inclusiv Marea Britanie, Italia, Belgia, România și altele aplică acest sistem.
Oho, evoulăm așa net net! Din câte vedem acum dau din coate, arată mai multe reforme și schimbări, chiar vreu să vedem ce va face în continuare, că au fost și cu Filat, dar nu prea am văzut să facă nimic , poate că acela îi condiționa să fure pentru el!
De mult trebuia, în țările civilizate asemenea sisteme există de vreo 50-60 de ani, sunt în cîștig toți aici și statul care luptă cu salariile în plic, fiscalizează produsele, angajatorii: motivare pentru angajați și imagine pentru companie, angajații: alimentație sănătoasă și adaos la salariu, iar companiile în alimentație publică: profit
Muncitorii trebuiesc cumva stimulați și ținînd cont de imposibilitatea majorării salariilor, cred că această lege este foarte ingenioasă, sper și la o eficiență a ei, ținînd cont și de experiența europeană în acest sens.
Acest sitem de minune activeaza in mai multe tari din UE si este unul destul de reusit. Ma bucur sa vad ca practica este preluata in sfirsit si in Moldova. Astfel salariatii ar primi un adaos la venitul lunar.