
Consiliul General al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova a lansat o declarație în legătură cu situaţia social-economică din Republica Moldova. Aceștea își exprimă indignarea față de situația social-economică din țară și au înaintat Guvernului şi Parlamentului Republicii Moldova 14 revendicări.
Aceștea cer:
1. Elaborarea unui Plan concret de relansare a industriei şi subvenţionarea producătorilor autohtoni.
2. Urgentarea stabilirii salariului minim pe ţară în mărime de 60 la sută din salariul mediu pe economie, cu o ulterioară indexare a acestuia la nivelul indicelui preţurilor de consum.
3. Perfecţionarea cadrului legal în domeniul salarizării în sectorul real al economiei.
4. Implementarea cu eficienţă a tuturor pârghiilor de influenţă în vederea minimizării plăţii salariilor „în plic” şi a muncii” la negru”.
5. Neadmiterea introducerii grilei unice la impozitul pe venit a persoanelor fizice.
6. Reducerea cotelor TVA la mărfurile social importante, serviciile de strictă necesitate şi medicamente.
7. Neadmiterea majorării primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală de la 8% la 9% (câte 4,5% pentru fiecare categorie de plătitori).
8. Majorarea până la 15% a cheltuielilor pentru asistenţa medicală, calculate şi alocate din bugetul de stat.
9. Soluţionarea problemelor acute din sistemul asigurărilor medicale şi modificarea legislaţiei în vederea încurajării persoanelor spre un nivel de viaţă sănătos.
10. Urgentarea implementării medicinii ocupaţionale.
11. Neadmiterea elaborării unui nou Cod al muncii.
12. Reformarea sistemului de pensionare, în vederea simplificării şi unificării formulei de calcul, actualizării venitului asigurat luat în calcul la stabilirea pensiilor, recalculării pensiei persoanelor care activează în câmpul muncii.
13. Neadmiterea majorării tarifelor la energia electrică şi gazele naturale.
14. Elaborarea unui Program de susţinere a tinerilor privind încadrarea în câmpul munci şi asigurarea cu locuinţe.
“CNSM cere convocarea de urgenţă a Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective şi, pornind de la prevederile art. 26 din Codul muncii, solicită începerea negocierilor pe marginea revendicărilor înaintate. În caz contrar, sindicatele îşi rezervă dreptul de a întreprinde alte acţiuni în conformitate cu prevederile cadrului legal”, se spune în declarație.
Dina Roșca