Lucerna – o cultură profitabilă pentru fermierii care au investit într-un lanț ce le permite valorificarea recoltei la prețuri foarte bune, prețuri care în acest an s-au stabilizat la circa 180 de euro/tonă. Vorbim însă de lucernă procesată, supusă unui proces complex de deshidratare. Investiția – de ordinul milioanelor de euro, rentează însă atunci când cultivi o suprafață însemnată de lucernă și când valorificarea ei impune niște standarde înalte de calitate.
Un astfel de echipament se găsește la Agronova societatea din Gura Padinii unde se cultivă lucernă pe 1.400 de hectare irigate, din cele peste 7.000 de hectare aflate în exploatare în județul Olt. Cu o astfel de stație se mai pot lăuda în România doar Agricost – în Insula Mare a Brăilei, Maria Trading în Călărași și Interagro în Teleorman. Fabrica de deshidratat lucernă din Olt a însemnat pentru companie o investiție de 3 milioane de euro. Construcția a început în 2014 și acum este al doilea an de când se află în flux continuu de procesare.
Pablo Rodriguez Saez, inginerul responsabil cu activitate din fabrica de la Agronova ne-a prezentat care este fluxul tehnologic, dar și care sunt secretele care-i ajută să obțină baloți de lucernă de cea mai bună calitate extrem de căutați la export.
Stația de la Agronova este compusă din lina de deshidratare lucernă, cea de balotare și cea de făcut peleți, fiecare zonă fiind delimitată corespunzător. Temperatura cuptorului care ajută la deshidratarea lucernei este alimentată cu peleți obținuți din valorificarea resturilor vegetale din fermă.
”La deshidratarea lucernei ne interesează foarte mult să păstrăm toate frunzele. Pentru a păstra toate frunzele, lucerna ajunge din câmp la fabrică la o umiditate de 35-40%. Lucerna din câmp se taie la 10 cm, după care este strânsă de care și adusă la fabrică. Așa cum este adusă din câmp, încercăm ca în procesul de deshidratare lucerna să-și păstreze toate frunzele și să ajungă la clientul final cu toate frunzele, la o umiditate de 12%. În procesul de deshidratare lucerna se usucă și de la o umiditate de 35-40% ajunge la 12%. La o umiditate de 12% baloții de lucernă nu mucegăiesc și pot fi păstrați 1-2 ani fără nici o problemă și fără o depreciere a calității. Clientul este interesat să nu distrugem frunzele în procesul de deshidratare”, a declarat Pablo Rodriguez Saez, inginerul fabricii de deshidratat lucernă de la Agronova, județul Olt.
Potrivit specialistului, trecerea de la umiditatea de 35-40%, la 12% are loc fără a se produce arderea lucernei și fără ca aceasta să capete un miros specific. Procesul de uscare durează 10-12 minute, până lucerna iese balotată. Temperatura folosită la uscare diferă în funcție de umiditatea cu care lucerna vine din câmp.
Cuptorul se alimentează cu peleți din resturi vegetale
Deshidratarea lucernei se face cu ajutorul temperaturilor dezvoltate de cuptorul liniei de procesare, care este alimentat cu peleți rezultați în urma valorificării resturilor vegetale din fermă.
”Cuptorul folosit la deshidratarea lucernei este alimentat cu biomasă. Alegem să peletizăm și să nu introducem direct biomasa în cuptor pentru că în proces am nevoie de o temperatură constantă tot timpul, fără fluctuații. Orice fluctuație de temperatură îmi aduce o fluctuație a umidității. Un balot care este înțepat de trei ori și are trei umidități diferite nu este bun. Paletizăm biomasa, tocmai pentru a avea tot timpul în cuptor o temperatură constantă, fără fluctuații. Peleții se obțin din orice rest vegetal, fie paie, soia, resturi de rapiță, resturi de porumb, fie baloți de lucernă sau lucernă uscată care nu a fost valorificată în anii trecuți, când nu aveam fabrica de deshidratat. Pentru peletizare se valorifică orice rest vegetal din fermă. Iarna încercăm să ne facem un stoc de peleți, pentru a asigura combustibil”, ne-a explicat specialistul de la Agronova.
La export se caută baloți de lucernă cu 12-13% umiditate
La export lucerna are un preț bun de valorificare, cu condiția să respecte câteva standarde de calitate. În general se caută baloți cu 12-13% umiditate și cu un conținut de proteină de 18%.
”Capacitatea de procesare a fabricii este de 14-15 tone/oră, dar randamentul depinde foarte mult de umiditatea cu care lucerna vine din câmp. Sistemul asigură un flux constant de lucernă introdusă. Această combinație de flux continuu de lucernă și temperatură constantă ne ajută să obținem baloți cu 12,1-12,2% umiditate. Clienții acceptă și baloți cu 13% umiditate. În schimb baloții care au 15-16% umiditate după o perioadă de 3-4 luni încep să mucegăiască. Dacă am un crescător de animale în zonă și știu de la el că urmează să consume baloții comandați în 1-2 luni pot să-i vând fără probleme un balot cu 16% umiditate”, ne-a explicat specialistul.
Umiditatea baloților se verifică de 9 ori
Umiditatea baloților este un element extrem de important, pentru că, o umiditate prea mare permite dezvoltarea în interior a mucegaiurilor, ceea ce ulterior îl face impropriu pentru consumul animal, în timp ce o umiditate prea mică nu este de preferat, pentru că se produce și o depreciere a calității balotului.
”Până încărcăm baloții în camioane verificăm umiditatea de 9 ori, la fiecare balot. Se fac trei înțepări când balotul iese de la presă, încă trei înțepări când intră în depozit și încă trei când încărcăm camionul. La densitatea pe care o au baloții, chiar dacă se transportă pe distanțe lungi nu există nici un risc ca umiditatea să mai crească sau să mai scadă. Baloții au 2 m³ și o greutatea de 800 kilograme. În ceea ce privește conținutul de proteină, avem baloți cu 18% proteină, fără buruieni sau corpuri străine și asta reprezintă calitatea întâi. Există un standard de calitate a doua cu 16% proteină și din prima coasă scoatem și baloți la 14-16% proteină. Procentual 85% din ce facem reprezintă calitatea întâi”, ne-a explicat Pablo.
180 euro/tonă – prețul pentru baloții calitatea întâi
Din totalul baloților care se produc la Agronova 90% iau calea exportului, ajungând în general în țări precum Abu Dahbi, Liban, Dubai, Arabia Saudită, dar și în China. Valorificarea lucernei se face la un nivel ridicat la export, plecând din fermă cu un preț de 180 euro/tonă.
”Prețul pentru un balot de lucernă calitatea întâi cu 12% umiditate și 18% conținut de proteină pleacă din fermă la prețul de 180 euro/tona, în timp ce calitatea a doua este cu 25% mai ieftină. Pentru produce o tonă de lucernă deshidratată și balotată cheltuim în jur de 100 de euro. Profitul per tonă este de 80 de euro, fără a lua în calcul și amortizarea investiției. Costurile sunt ridicate pentru că facem calitate, baloții de lucernă sunt legați cu sârmă, folosim 12 kilograme de sârmă pe balot, de diametru 3,7 mm și facem 18 noduri. Am ales sârma pentru că este cea mai sigură și nu desface. Legarea baloților cu ață este mai scumpă, nu atât costul cu ața, ci mașinile care fac legarea cu ață. Noi exportăm fier la preț de lucernă”, ne-a spus specialistul.
Lucerna trebuie să fie verde și să aibă toate frunzele
În depozit este foarte important ca întreaga marfă să fie foarte bine clasificată, nu trebuie să se amestece o marfă care are o calitate, cu o marfă de o altă calitate.
”Tot în depozitul unde ținem baloții trebuie să nu existe nici o sursă de foc, întrucât lucerna deshidratată este ușor inflamabilă și procesul de ardere este lent și greu de stins. În depozit lucerna din exterior este supusă oxidării, dar în interior lucerna este verde și are toate frunzele pe tijă. Asta e secretul, să reușești să obții un balot de lucernă, care să fie verde în interior și să aibă toate frunzele pe tijă, fără praf de lucernă”, a declarat Pablo Rodriguez Saez, inginerul fabricii de deshidratat lucernă de la Agronova, județul Olt.