Satul din România în care tradiția este obligatorie prin lege
Postat: joi, februarie 4, 2016 . În
Fierbinte,
Gura lumii
Satul Ciocănești este un adevărat muzeu în aer liber. Aici se pot admira peste 600 de case cu pereții pictați cu motive tradiționale. Localnicii au preluat tradiția aceasta de la părinți și bunici, scrie Yahoo! News.
Tradiția a început de la Leontina Țăran, o femeie din sat, căreia i-a venit ideea de a scoate modele din hainele tradiționale și de a îmbodobi casa. A vorbit cu cel mai priceput zugrav din sat, Dumitru Tomoioagă, și imediat au fost aplicate pe pereții casei.
Întâmplarea face că unul dintre fiii lui Dumitru Tomoioagă să ajungă primar al comunei Ciocănești, iar acesta a decis, cu suportul sătenilor, ca fiecare casă construită sau renovată să fie decorată cu motive populare.
Blogul comuna-ciocanesti-suceava.blogspot.ro prezintă povestea locului și frumusețile de pe aceste meleaguri care merită să fie vizitate.
Vă lăsăm să admirați în continuare câteva imagini din această comună muzeu.
Tradiţia desenării caselor este în trei culori specifice zonei, maro, negru şi muştar. Daca ai desenele mai spectaculoase, esti considerat un gospodar adevărat.
Nu este uliță sau vârf de deal în Ciocănești unde să nu vezi case pictate cu simboluri străvechi. Au fost pictate inclusiv bisericile.
Comuna Muzeu Ciocăneşti este atestată documentar din anul 1400, „într-un hrisov prin care se consemnează primirea muntelui Suhard, de către Alexandru Cel Bun, de la doamna sa Ana, ca danie de domnie.”
Cele mai multe familii din localitate poartă numele de Ciocan. Aici locuiau vechii artizani de arme din timpul voievozilor Bogdan, Dragoş şi Ştefan cel Mare.
Chiar dacă Ciocăneștiul pare un simplu sat de munte, locuitorii au făcut din comună lor un adevărat obiectiv turistic.
Nu există nicio casă care să nu fie decorată cu motive tradiționale.
În zonă sunt pest 15 pensiuni care oferă locuri de cazare și masa la prețuri accesibile.
O cameră costă între 50 și 100 de lei pe noapte, asta în cazul în care turiștii nu prefera cortul, pe care îl pot amplasa la marginea pădurii.
Comuna turistică Ciocăneşti este aşezată în partea de sud – vest a judeţului Suceava, la o distanţă de 106 km de reşedinţa de judeţ. Comună este dispusă de o parte şi de altă a răului Bistriţa Aurie, şi a drumului naţional 18, pe o distanţă de 16 km în bazinul superior al răului Bistriţa, la o altitudine de 800-900 m pe vale.
Comuna Ciocăneşti este în ansamblu o regiune umedă, ceea ce permite dezvoltarea pădurilor de molid şi a pajistilor bogate.
Ciocăneștiul este înconjural și de păduri pitorești.
Locuitorii din Ciocănești și-au decorat și gardurile cu motive tradiționale.
Comuna are și un Muzeu al Ouălor Încondeiate, cu trei colecții care au peste 1800 de exponate de o valoare rară.
Sursa: worldwideromania.com