Campania națională „Consumă local”, lansată de Fermierul.md pentru a sprijini producătorul autohton, continuă. Valeriu și Natalia Iftodii sunt o tânără familie din raionul Cantemir, satul Tartaul. Aceștia au doi copii. Cu ceva timp în urmă au decis să se ducă la muncă peste hotare, ca mai apoi să revină și să facă ceva util în Moldova.
„La întoarcere am hotărât să construim o sera în care să creștem legume ecologice. Prin programul PASET, finanțat de Banca Mondiala, am obținut un credit cu porțiune de grant, care, desigur, a fost un ajutor mare pentru noi ca începători”, spune Valeriu Iftodii.
În sera de 200 de metri pătrați pe care au construit-o cultivă de toate: roșii, castraveți, ridiche, mărar, pătrunjel, etc. „Anul acesta am avut toată iarna pătrunjel verde. Noi cultivăm legumele fără folosirea pesticidelor. Ele sunt pur ecologice”, spune fermierul.
„Creștem legume ca pentru copiii noștri”
Familia Eftodii realizează producția pe piețele locale, în raionul Cantemir. „Când am avut mai multă producție, am încercat să vindem și la Chișinău, dar cu părere de rău legumele importate erau mai bine cumpărate”, spune trist Valeriu. Acesta ne povestește că procesul tehnologic de creștere a legumelor ecologice este foarte dificil. Singurul îngrășământ pe care îl folosesc este pământul din pădure și microorganisme (baical).
Toate cheltuielile s-au ridicate de 100 mii de lei, dar nu au reușit încă nici măcar jumate din bani sa-i recupereze. În schimb, prin practica efectuată, s-au învățat sa obțină produse de calitate cu investiții minime. Îi mai ajut părinții și frații când au mai mult de lucru. „Pe viitor ne dorim să creștem la fel legume fără pesticide pentru că din ele mănâncă și copiii noștri, chiar și copiii de la grădinița din sat. Ne-am propus să creștem legumele ca pentru copiii noștri”, povestește bărbatul. Recunoaște că venitul de la sera este mic, pe când totul este scump și cheltuielile sunt mari.
Vor să deschidă o fermă de capre, dar n-au bani
De ceva timp nutresc și un alt vis. Sunt îndrăgostiți de capre și îşi doresc din tot sufletul să deschidă o fermă cu aceste animale. „Noi creștem capre de vreo 10 ani și tare ne plac. Ele sunt blânde, iar laptele este foarte lecuitor. Speram să găsim investiții și să ne facem o mică fermă de capre. Nu renunțăm până nu reușim”, spune încrezut capul familiei Eftodii. Pentru a deschide o fermă cu toate condițiile necesare, fermierul are nevoie de circa 1,5 milioane de lei, bani de care nu dispun. Dar nu dau mâinile în jos. Anul acesta vor să participe la programul IFAD VI pentru tineri și să lanseze afacerea în sumă de 400.000 de lei. Valeriu Iftodii are și un mesaj pentru oamenii care cumpără mai mult produse din străinătate: „Îi sfătuiesc să fie mai atenți când cumpără ceva adus din alte țări. Dar și mai bine ar fi să cumpere produse moldovenești, care sunt de calitate. Noi muncim zi și noapte pentru asta”.