Consiliul Suprem pentru Știință și Dezvoltare Tehnologică, în ședința din 22 septembrie curent, a aprobat în unanimitate acordarea titlului onorific de Doctor Honoris Causa scriitorului Paul Goma, pentru întreaga sa creație artistică. Candidatura lui Paul Goma a fost înaintată de Consiliul Științific al Institutului de Filologie și recomandată de Biroul Secției Științe Umanistice și Arte a AȘM.
Scriitorul Paul Goma – Doctor Honoris Causa al Academiei de Științe a Moldovei
Postat: luni, septembrie 25, 2017 . În Fierbinte, Succesul săptămînii
Paul Goma este unul din scriitorii de seamă ai literaturii române. S-a născut la 2 octombrie 1935 în satul Mana, comuna Vatici, județul Orhei. Din anul 1977 Paul Goma locuiește la Paris. A debutat în revista Luceafărul (1966) cu povestirea Când tace toba. Prima lui carte, Camera de alături, a văzut lumina tiparului în anul 1968. Pe parcursul a mai bine de cinci decenii de activitate literară scriitorul a publicat peste treizeci de titluri, între care se numără Ostinato (1971), Ușa noastră cea de toate zilele (1972), Gherla (1976), În cerc (1977), Garda inversă (1979), Culorile curcubeului ’77 (1979), Patimile după Pitești (1981), Bonifacia (1986), Din Calidor (1987), Arta refugii (1990), Soldatul câinelui (1991), Jurnale (1997-2004), Garda inversă (1997), Altina – grădina scufundată (1998), Scrisuri (1972-1998), Infarct (2001) ș.a. Paul Goma face parte din faimoasa generație 60, care s-a impus în conștiința publică prin opere de mare valoare artistică. Scriitorul și-a consacrat numele ca romancier. „Un Soljenițîn român”, cum l-a numit un alt scriitor notoriu, Eugen Ionescu, Paul Goma este în toată viața sa un nonconformist, inclusiv în stil și scriitură. El a cultivat o proză reflexivă, autenticistă, apropiată ca discurs și structură narativă de proza diaristică și cea memorialistică. În cărțile Din Calidor și Arta refugii reînvie momentele fericite și dramatice ale copilăriei sale basarabene. Romanele lui nu povestesc în chip tradițional, ci reconstituie atmosfera totalitarismului comunist din anii postbelici. Paul Goma trece în istoria literaturii române drept unul din cei mai valoroși scriitori ai spațiului carceral, ai deportărilor și exilului. Experiențele prin care a trecut el însuși au fost metabolizate în creații inedite, de certă valoare etică și artistică.
În 2015 a fost instituit Premiul Academiei de Științe a Moldovei pentru diasporă „Paul Goma”, prin care sunt apreciate meritele științifice și culturale ale cetățenilor moldoveni care locuiesc și activează în afara Republicii Moldova. În semn de prețuire din partea comunității academice, primul deținător al acestui premiu a fost însuși scriitorul Paul Goma.
Dina Roșca