„În R. Moldova, la ora actuală, pungile de plastic sunt aruncate cu deșeurile menajere și transportate la gunoiști, deseori stau aruncate pe stradă sau în parcuri, în râuri și lacuri. Datele oficiale arată că, anual, fiecare cetățean folosește, în medie, 140 de pungi din plastic, ceea ce înseamnă 420 de milioane de pungi, în total. Acestea se descompun în câteva sute de ani”. Despre aceasta s-a referit deputatul liberal Iurie Dârda în interviul acordat pentru Infotag.md, el fiind promotor activ al acestei inițiative.
Deputatul a amintit şi de faptul că experții din domeniul protecției mediului consideră că, cele mai periculoase materiale plastice ar trebui retrase de pe piaţă.
„Utilizarea pungilor de plastic de unică folosinţă ar trebui interzisă gradual, oriunde acest lucru este posibil”, a precizat el.
Iurie Dârda a spus că, proiectul de lege pe care-l promovează are drept scop reducerea torentului de pungi din plastic care ne poluează mediul înconjurător. „Prin acest proiect de lege dorim să schimbăm obiceiurile nesănătoase din faza de producţie până la eliminarea pungilor din plastic de unică folosință ce sunt periculoase pentru mediu şi sănătate. De asemenea, vom putea să ne curăţim oraşele și satele, creând, totodată, locuri de muncă”, a explicat parlamentarul.
La modul concret, liberalul a spus că agenţii economici vor avea posibilitatea să propună clienților alte tipuri de sacoşe fie din plastic biodegradabil, fie din hârtie, fie din stofă, pe care le pot cumpăra şi reutiliza. „Nu este o procedură complicată, dar are nevoie de puţină imaginaţie. Rezultatele vor fi cel puţin surprinzătoare, pungile putând deveni genţi dar şi orice alt accesoriu pentru vacanţe sau pentru alte activităţi”, a precizat Dârda.
Elena Ivanov