Ieri, Renato Usatîi, liderul „Partidului Nostru”, a lansat o idee, care a fost preluată de mai multe mijloace de informare în masă. La concret, Renato Usatîi a propus ca absolut toate partidele, care se declară în opoziţie, faţă de actuala guvernare să înainteze un candidat comun la Preşedinţie.
Conform www.kp.md, potrivit estimărilor liderului PN, acesta ar acumula din primul tur 75-80% din voturile alegătorilor, dacă va îndeplini cîteva condiții. Candidatul nu va avea un program electoral și nu va merge la dezbateri, în schimb va avea un Decret prezidențial format din trei puncte, care va fi semnat imediat ce va fi învestit în funcția de Președinte al țării: va dizolva Parlamentul, va dizolva Curtea Constituțională și va numi data alegerilor parlamentare anticipate. Astfel va răspunde la așteptările societății, iar șansele sale de cîștig vor fi maximale!
Usatîi crede că, astfel candidatul comun al partidelor de opoziție va oferi poporului ceea ce se opune cu vehemență să ofere puterea. Or, conform Constituției R. Moldova și altor acte legislative, voința poporului este baza puterii de stat, ceea ce nu se întîmplă actualmente.
Deşi la prima vedere pare o idee populistă, totuşi, la o analiză mai atentă în evidenţă ies lucruri destul de interesante. În primul rînd, o astfel de iniţiativă ar permite de văzut cine cu adevărat e în opoziţie faţă de putere şi cine doar mimează această postură. În al doilea rînd, discuţiile la această temă ar permite de evaluat egoismul politic real al politicienilor noştri.
În al treilea rînd, s-ar vedea clar cine e pentru anticipate cu adevărat şi cine doar face declaraţii. În al patrulea rînd, s-ar debloca procesul de identificare a unui eventual candidat unic al opoziţiei, despre care toţi vorbesc, dar nimeni nu face nimic la modul practic în direcţia respectivă. În al cincilea rînd, ar fi în mare parte exclus riscul despre care vorbeşte o bună parte a opoziţiei – ca puterea să preia şi ultima funcţie importantă în stat, cea de Preşedinte.
Cum ar trebui să fie implementată ceastă idee? Toate partidele sînt invitate la discuţii şi convin (toate sau o parte dintre ele) că mai puţin contează cine e candidatul şi, mult mai mult, ce are el de făcut. În aceste condiţii, identificarea lui ar fi un proces relativ uşor, mai ales dacă va semna un angajament public de a dizolva Parlamentul imediat după alegeri. Acum totul depinde de cum se va acţiona în continuare. Căci, dacă se va iniţia un dialog în acest sens cu partidele de opoziţie, ar putea să urmeze şi careva acţiuni de ordin practic. Apropo, indiferent de rezultatul dialogului sau încercării de a iniţia un astfel de dialog, Renato Usatîi şi partidul său nu au cum să iasă în pierdere.
Dar, nu o dată în politica moldovenească ideile bune s-au pierdut imediat după lansare sau undeva la jumătate de drum. Să vedem ce soartă va avea aceasta, mai scrie KP.
Elena Ivanov