Proiectul este lansat şi va fi implementat cu suportul Agenţiei Suedeze de Asistenţă Tehnică şi finanţat de Guvernul Suediei. Bugetul constituie 2 mln de euro, perioada de desfășurare fiind de trei ani, începând cu ianuarie curent. Principalul obiectiv al proiectului este îmbunătățirea capacității de dezvoltare și funcționare instituțională cu un nivel mai înalt al calitățiii serviciilor în domeniile de sănătate a animelelor și siguranței alimentelor, potrivit unui comunicat de presă.
În cuvântul de salut, la lansare, Gheorghe Gaberi, Directorul General ANSA a menţionat că obiectivul major al Agenţiei este implementarea Acordului de Liber schimb şi Asociere cu UE şi obligaţiunile preluate de către Guvernul RM în vederea transpunerii în legislaţia naţională a directivelor UE. Acest lucru ne va permite să mobilizăm şi complexul nostru de producere şi să asigurăm un grad de siguranţă a alimentelor nu doar pentru ţările destinate exportului, dar şi pentru consumatorul local, să deschidem piaţa UE pentru o listă mai extinsă de mărfuri. În următorii 2 ani, RM va trebui să transpună în legislaţia sa circa 200 de directive ale UE care vor fi armonizate prin modificarea legislaţiei, prin aprobarea Hotârârilor de Guvern, cât şi a actelor departamentale a ministerelor. După transpunerea acestora în legislaţia noastră, condiţiile legale ale RM vor fi aproape de cele ale UE, fapt care ne va ridica gradul de credibilitate a consumatorilor din piaţa UE şi la rândul său ne va permite să majorăm exportul produselor noastre pe piaţa UE.
Pentru realizarea acestor obiective,. Precum a menţionat Directorul General ANSA, s-a elaborat Planul de Control Multianual care este un document integru în el fiind indicate toate activităţile pe care urmează să le transpunem în fapt. Într-un viitor apropiat va fi adoptată o nouă strategie pentru siguranţa alimentelor care se elaborează cu donatorii şi sperăm că va fi aprobată prin decizie de Guvern în următoarele 2 luni. Au fost elaborate şi implementate programele naţionale de control oficial pe toate domeniile, pornind de la reziduuri de pesticide, salmonelle şi terminând cu domeniile de siguranţă şi sănătatea plantelor, a produselor de origine vegetală şi animală. Un obiectiv prioritar este perfecţionarea reţelei de laboratoare de referinţă care urmează să fie acreditate la nivel naţional şi internaţional cu o extindere substanţială a numărului de metode de testări la diferiţi indicatori în domeniul siguranţei şi a sănătăţii. Am finalizat acreditarea CRDV la parametrii de siguranţă şi în curând vom asigura acreditarea lui şi la nivel de sănătate a animalelor. Pe segmentul de sănătate a animalelor şi a siguranţei produselor animaliere deja este creată reţeaua complectă: avem laborator central cu 3 filiale pe care le-am menţionat: la Donduşeni, Drochia şi Cahul. După acelaş scenariu se va proceda şi în domeniul siguranţei plantelor şi a produselor animaliere: va fi un laborator central la Chişinău şi la moment din sursele creditare ale Băncii Mondiale se construiesc 2 laboratoare regionale, la Bălţi şi Cahul, care până la finele anului vor fi data în exploatare.
Un alt obiectiv ţine de asigurarea controlului fluxului de mărfuri de import la frontiera ţării. Pentru a asigura la nivelul cerinţelor europene activitatea de inspecţie a mărfurilor la frontieră noi am construit 3 posturi care deja sunt date în exploatare, în luna iunie urmează să fie finalizat ultimul la frontiera cu România, postul de control Leuşeni.
Scopul principal pentru următorii 2 ani este de a perfecţiona nivelul instituţional, în special ce ţine de elaborarea actelor interne: proceduri de inspecţie, de instruire a personalului, organizarea trainingurilor, care va fi posibil datorită sprijinului experţilor din cadrul proiectelor de asistenţă tehnică. Dl Gaberi a menţionat că al 2 l-ea an consecutiv este în derulare proiectul GIZ, cu sprijinul lui s-au soluţionat mai multe probleme, inclusiv şi Programul de control multianual. Deja a fost aprobat şi şi-a început activitatea un alt proiect, “TWINING”, finanţat de UE. Proiectul sprijinit de suedeji este al treilea la număr, prin implementarea lui urmând a fi, îmbunătățită capacitațea de dezvoltare și funcționare instituțională cu un nivel mai înalt al calitățiii serviciilor în domeniile de sănătate a animelelor și siguranței alimentelor.
Excelenţa Sa, Doamna Ambasador al Regatului Suedez la Chişinău, Signe Burgstaller, prezentă la eveniment, a vorbit în alocuţiunea sa despre importanţa asigurării calităţii produselor alimentare, specificând, că lansarea proiectului va contribui atât la dezvoltarea instituţională a Agenţiei, la acordarea mai calitativă şi mai diversificată a serviciilor, cât şi la sporirea nivelului de siguranţă a alimentelor, fapt ce va conduce la un nivel mai ridicat al bunăstării populaţiei Republicii Moldova.
Experţii Agenţiei Suedeze care au lucrat la etapa de pregătire a proiectului şi vor continua activitatea pe parcursul a trei ani,au expus în faţa asistenţei viziunea lor asupra procesului de implementare, domeniile care vor fi acoperite cu asistenţa tehnică din partea acestui proiect.
Diana Munteanu