Asociaţia Presei Independente (API) şi Centrul pentru Jurnalism Independent (Bucureşti) caută 12 profesori inimoși și entuziaști pentru proiectul “Educaţia media se face în şcoală”. Acesta este un program de promovare a educaţiei mediatice în instituţiile de învăţământ secundar general din Republica Moldova, care se derulează în perioada august 2017 – iulie 2018, informează API.
Proiectul este sprijinit financiar de Ambasada Olandei în cadrul Programului Drepturile Omului, are scopul de a dezvolta abilităţile cadrelor didactice de instruire şi transmitere a cunoştinţelor de consum critic al produselor mass-media, inclusiv de verificare a informațiilor, dezvăluire a știrilor false, evitarea manipulării şi a propagandei informaţionale.
Potrivit unui comunicat emis de API, cele 12 cadre didactice selectate în baza unui concurs în rândul profesorilor care predau în clasele VIII-XII la liceele şi/sau gimnaziile din Republica Moldova, vor participa la o “şcoală de toamnă” la tema educaţiei mediatice care va avea loc într-o localitate pitorească din România. Ulterior, profesorii vor trebui să planifice şi să desfăşoare câte, cel puţin, două activități de educaţie mediatică pentru elevi și/sau alţi locuitori din comunităţile lor (părinți, alți profesori, elevi din alte școli etc). Aceste activităţi vor fi coordonate cu echipa proiectului, care se va afla în contact permanent cu profesorii și le va oferi toată asistenţa necesară. Toate costurile legate de participarea la program vor fi acoperite de organizatori.
“Școala de toamnă” va avea loc în perioada 30 octombrie – 3 noiembrie 2017 în zona Bucovinei (România), profesorii participanţi vor fi instruiţi de experţi şi cadre didactice din România cum să introducă elemente de alfabetizare media în predarea lor zilnică și în activitățile extra-curriculare periodice, mai notează sursa.
Persoanele interesate se pot înscrie în concursul anunțat de API în baza unui dosar care va cuprinde: CV-ul candidatului/candidatei, o scrisoare de motivare şi angajament, în formă liberă, în care va fi descrisă motivaţia de participare în acest program, experienţa didactică anterioară şi sarcina didactică actuală, de asemenea, scrisoarea va conţine confirmarea că nu a participat în programe similare de promovare a educaţiei mediatice şi angajamentul de a aplica în activitatea sa didactică cunoștințele și abilitățile dobândite în cursul “școlii de toamnă” şi de a organiza ulterior cel puţin două activități de educaţie mediatică pentru elevi și/sau alţi locuitori din comunitate.
Dosarele vor fi trimise în format electronic, la adresa api@api.md cu menţiunea „Program educație mediatica”. Pentru detalii suplimentare sunați la nr.: 022 210602. Termenul limită de depunere a dosarelor este 30 septembrie 2017.
Mihaela Rotari