Afacerea cu trandafiri este cu siguranță una de nișă, dar o nișă a frumosului și, din cum arată vânzările, și una a câștigului. Un câștig cu țepi pentru că îngrijirea rozelor necesită multă grijă și experiență, așa că nu este de mirare că aceia care reușesc să se impună pe piață sunt mai ales producători din zone cu tradiție, care au moștenit secretele trandafirilor de la bunici sau de la părinți.
În Ciumbrud, județul Alba, pentru Iuliu Ștefan Csiky și soția sa Viorica, afacerea cu trandafiri a pornit altfel. Ei nu au ales să producă trandafiri de dulceață, pentru parfum sau pentru florării, ci au pariat pe producția de material săditor de foarte bună calitate pentru cei care și-au propus să pornească la drum cu o investiție în cultura rozelor. Secretele trandafirului s-a moștenit din generație în generație, familia Csiky fiind una dintre cele mai vechi familii specializate în ceea ce privește cultura trandafirilor și a puieților de pomi fructiferi.
“La noi se poate spune negreșit că acestă ocupaţie este o moștenire de familie. Bunicul din partea mamei soțului meu a fost unul dintre specialiștii firmei Fischer din Aiud, firmă care producea butași de trandafiri, de viță-de-vie nobilă și pomi fructiferi încă de la începutul secolului trecut. De la bunicul Martin a învățat tatăl soțului meu, apoi soțul meu de la tatăl său și acum copiii noștri de la noi”, a declarat pentru Aiudinfo.ro Viorica Csiky, cum a ajuns să dețină cele mai ascunse secrete ale trandafirilor.
Produc anual 150.000 de butași de trandafir
Afacerea modernă a familiei Csiky din Ciumbrud a pornit la drum cu obținerea butașilor în grădina casei, ajungând ca, după ani de muncă și multe investiții, să producă anual în jur de 150.000 de butași de trandafir. Totul a început de la o suprafață de 30 de ari de teren, iar acum familia lucrează peste 10 hectare.
„De la tata și de la bunicul am luat primele lecții de altoit și cam cum se cultivă trandafirii. În grădina casei a fost prima școală. Produceam atunci în jur de 2.000 – 3.000 de butași. După schimbarea regimului comunist și concedierea masivă făcută de Întreprinderea Metalurgică (IMA) Aiud, unde am lucrat, am plecat la muncă în străinătate. Cu banii primiți pe ordonanța de concediere și cu cei câștigați în patru ani de muncă în străinătate am început această afacere. Acum producem aproximativ 150.000 de butaşi de trandafiri şi 100.000 de pomi fructiferi, și totul sub marca noastră, a familiei: SC Super Rosa Csiky SRL”, a vorbit producătorul de butași de trandafir despre începuturile afacerii sale.
Cultivă 70 de soiuri de trandafir
Dacă la început, pe cei 30 de ari cultivau doar 15 soiuri, trepatat odată cu mărirea suprafeței de cultură afacerea a ajuns să dețină în portofoliu 70 de soiuri de trandafiri, extrem de căutați atât pe piața națională, cât și pe cea europeană. Odată cu cererea în creștere, afacerea s-a diversificat și în afara butașilor de trandafiri, familia Csiky se ocupă și de producerea puieților de pomi fructiferi.
Afacere rentabilă cu desfacere în Polonia și Italia
Chiar dacă nu este o muncă deloc ușoară familia Csiky au reușit, recomandați de calitatea materialului săditor să vândă nu doar în țară, ci și în străinătate. Astfel că butași de trandafiri din localitatea Ciumbrud au ajuns în țări ca Plonia și Italia.
“Am investit în ultimii ani 20.000 de euro în utilaje de plantat, arat şi scos plantele şi alte zeci de mii de euro într-o hală. Producţia de trandafiri şi pomi fructiferi dintr-un an ajunge în întreaga ţară, iar unele dintre soiurile de trandafiri sunt exportate în țări ca Polonia și Italia. În Polonia am reușit să vindem 80.000 de trandafiri, iar în Italia alți 15.000. Cu siguranță că de acolo va veni un feedback”, a explicat producătorul, care este cheia succesului înr-o astfel de afacere.
S-au dezvoltat cu banii europeni
După ce au investit tot ce aveau în producerea butașilor de trandafiri, familia din Ciumbrud a realizat că, pentru a ajunge la un anumit nivel pe piață au nevoie de bani europeni. Astfel că nu au stat pe gânduri și au depus un proiect pentru finanțare europeană iar în 2009 a venit răspunsul: au reușit să obțină 25.000 de euro care au fost investiți în utilaje performante pentru plantat.
”Am început timid, dar acum suntem mulțumiți că avem clienți care vin mereu și cumpără ce au nevoie. Afacerea aceasta este cu mult mai rentabilă decât cultivarea porumbului sau a altor cereale, numai că trebuie să ai multă grijă și să investești. Calitatea cred că a fost cea care ne-a ridicat și ne-a impus pe piață. Ne-au ajutat foarte mult banii europeni pe care i-am primit în anul 2009. Cu cei 25.000 de euro am cumpărat utilaje performante, ne-am mărit plantația. A fost greu cu birocrația, dar într-un final am reușit. Acum avem utilaje care plantează peste 400.000 de fire pe zi. Am ajuns la performanța de prindere în proporție de aproape 100% a butașilor noștri. Îi pui toamna, iar primăvara ai trandafiri. Acesta este secretul reușitei: calitatea”, a mărturisit Viorica Csiky.
Potrivit soților din Ciumbrud, nu producerea butașilor este dificilă, ci vânzarea lor. Pătrunderea pe piața națională și internațională a fost problema cu care s-au luptat cel mai mult.
”Un ciclu la o pepinieră durează doi ani, de la plantare până la scoaterea produsului finit, respectiv butaşii la trandafiri sau la pomi fructiferi puietul care este pentru plantare. Această afacere are secretele ei şi, pe lângă faptul că necesită multă muncă şi atenţie, cultivarea trandafirilor înseamnă şi multă pasiune. Nu ne-am gândit niciodată să vindem flori tăiate, nu spun că nu ar fi o afacere vânzarea de flori tăiate, dar noi perpetuăm speciile și soiurile de trandafiri, de vânzarea florilor tăiate se ocupă alții”, a precizat Ștefan Csiky.
Colaborează cu o firmă ce vrea să cultive trandafiri pentru dulceață
Soții Csiky sunt în permanență în căutarea unor colaboratori pe termen lung pentru desfacerea producție de burași de trandafir și recent au reușit să bată palma cu o firmă românească ce vrea să cultive trandafiri pentru dulceață.
”Trandafirii Rosa Damascena pot crește aproape oriunde în România, nefiind pretențioși în ceea ce privește altitudinea sau solul, temperaturile crescute sau foarte scăzute. Totuşi, pentru înființarea de plantații comerciale de mari dimensiuni, cu producții ridicate de flori, trebuie ținut cont de locul plantației, calitatea solului, lumina și temperaturile din timpul anului. Noi ne-am angajat să producem pentru o firmă din București un număr de 8.000 de butași. Suntem primii în această zonă și sperăm să intrăm pe piață cu acest gen de trandafir”, a mai spus producătorul de butași de trandafiri.
Zonele Ciumbrud și Aiud sunt cunoscute pentru producția de burași de trandafiri și puieți de pomi fructiferi. Potrivit datelor statistice cultivatorii din zonă asigură aproape 40 la sută din producţia de trandafiri şi pomi fructiferi din România. Este și normal să fie așa, deoarece în zona Ciumbrud, la o scară mai mare sau mai mică, aproape fiecare localnic se ocupă cu această afacere, împreună reușind să cultive și să înmulțească peste 150 de soiuri, ajungând să livreze pe piețele de specialitate peste 1 milion de butaşi şi pomi fructiferi.
Sursa: agrointel.ro