Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P) în colaborare cu Asociația Businessului European (EBA) va organiza în octombrie – decembrie 2015, sesiuni de instruire cu genericul ”Sporirea potențialului de acces la piețe”. Beneficiarii acestor instruiri vor fi grupurile de producători agricoli. Lansarea instruirilor a fost efectuată de către viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vlad Loghin în cadrul ședinței de astăzi, la care au participat administratorii grupurilor de producători, experții locali și internaționali ai proiectului MAC-P.
”În cadrul acestor instruiri agricultorii vor găsi răspunsul la întrebările de bază – cum să lucreze împreună, cum să-și creeze marketing-ul produselor, cum să negocieze contractele, cum pot fi realizate vânzările. Mai mult decât atât, agricultorii vor avea posibilitatea să participe la misiuni economice de accesare a piețelor de desfacere. Prima deplasare va fi organizată în trei orașe din România – Cluj, Brașov și București în cadrul căreia Grupurile de producători își vor promova producția în cadrul întrevederilor cu reprezentanții rețelelor de distribuție”, a declarat viceministrul Vlad Loghin.
Conform informației expuse, în următoarele trei luni, în fiecare săptămână vor fi organizate seminare practice, mentori fiind experți și practicieni din Olanda, Germania, Belgia și România. ”În afară de cele expuse mai sus, agricultorii vor fi informați despre cerințele UE în domeniul importului de produse, procedurile de eliberare a certificatelor fito-sanitare și de origine, evidenței contabile și impozitării, etc.”, a specificat Mariana Rufa, reprezentantul echipei EBA.
Totodată, până la finele anului vor fi create paginile web ale grupurilor de producători întru promovarea acestora atât în țară cât și peste hotare.
Reamintim, că în anii 2013-2015, cu suportul proiectului MAC-P au fost create 29 grupuri de producători agricoli specializați în horticultură. Toate grupurile au depus dosarele de participare la Programul de granturi investiționale pentru crearea infrastructurii post-recoltă ”Accesul la piețele de desfacere”, dintre care 26 au fost aprobate spre finanțare. Momentan sunt debursate granturi în valoare totală de $4,73 mln.
Dina Roșca