În zilele de 23 și 24 martie curent la Cancelaria de Stat a avut loc prima întrunire trimestrială din acest an a specialiștilor în resurse umane din autoritățile publice de nivel central din țara noastră.
Evenimentul a fost organizat de către Direcția reforma administrației publice centrale din cadrul Cancelariei de Stat cu susținerea proiectului Twinning finanțat de către Uniunea Europeană „Suport pentru modernizarea serviciului public din Republica Moldova în corespundere cu cele mai bune practici ale Uniunii Europene”.
Evenimentul respectiv este al patrulea din șirul de 8 întruniri trimestriale planificate pe parcursul desfășurării proiectului Twinning, iar în cadrul acestora participă experți – practicieni din serviciul public din Republica Lituania, care este partenerul Republicii Moldova în implementarea proiectului.
La inaugurarea evenimentului, Șefa Direcției reforma administrației publice centrale din cadrul Cancelariei de Stat, Tamara Gheorghița, a menționat că scopul acestei întruniri este de a îmbogăți cunoștințele, dezvolta aptitudinile, deprinderile, comportamentele și tehnicile de lucru în realizarea sarcinilor ce le revin specialiștilor în resurse umane. Dezvoltarea profesională este un proces complex prin intermediul căruia angajații serviciului public se pregătesc pentru exercitarea activității de muncă pe calea asimilării și dezvoltării capacităților profesionale în domeniul administrației publice.
Laima Tuleikiene, consilier în cadrul Oficiului Guvernului Republicii Lituania, a vorbit despre utilitatea formării și perfecționării participanților printr-o strategie comprehensivă, fundamentată de experiențele Uniunii Europene în managementul resurselor umane.
În cadrul întrunirii, experții lituanieni, Goda Aleksaitė și Renata Sadzevičiūtė, au prezentat participanților un șir de informații utile despre practicile Guvernului din Lituania privind instruirea și consolidarea capacităților personalului din serviciul public.
De asemenea, Gintautas Vilkelis, formator la Centrul de Instruire pe lângă Ministerul Finanțelor al Republicii Lituania, a împărtășit din experiența sa, aducând la cunoștință factorii care pot contribui la modernizarea serviciului public din țara noastră.
Dl Artūras Arbatauskas, reprezentant al Institutului de Administrare Publică din Lituania, la fel, prin desfășurarea unui exercițiu practic cu implicarea activă a participanților, a pus în discuție propunerile de îmbunătățire a procesului de instruire.
Fiind iniţiat în baza parteneriatului dintre Uniunea Europeană, Cancelaria de Stat a Republicii Moldova şi Oficiul Guvernului Lituaniei, proiectul „Suport pentru modernizarea serviciului public din Republica Moldova în corespundere cu cele mai bune practici ale Uniunii Europene” are scopul de a înlesni implementarea agendei de reformă a Republicii Moldova, asigurând continuarea colaborării dintre Uniunea Europeană şi ţara noastră.